Кламер БГ - Новини: Депутатите приеха оставката на Цветанов: Всичко ще е наред

Депутатите приеха оставката на Цветанов: Всичко ще е наред

България

|
Пет, 29 Март 2019г. 12:27ч.
Депутатите приеха оставката на Цветанов: Всичко ще е наред

За около три минути и без дебати депутатите гласуваха оставката на Цветан Цветанов като народен представител. Решението бе прието с 121 гласа "за", 7 "против" и 3 "въздържал се".

Цветанов се прости с депутатското си място заради скандала с луксозния апартамент, закупен на ниска цена от фирма „Артекс”. Досега той беше шеф на парламентарната група на ГЕРБ, а в четвъртък се разбра, че за депутатите от партията вече отговаря Даниела Дариткова. Цветанов обаче запазва партийните си постове - остава зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния ѝ щаб.

Веднага след приемането на оставката, Цветанов започна дълга "прощална обиколка" по стаите на парламентарните групи. Той първо проведе "личен разговор" с бившия вицепремиер Валери Симеонов в една от стаите на ГЕРБ. След това се срещна и с групата на "Обединени патриоти", както и с тази на ДПС.

На изпроводяк Цветанов реши да говори по "целия конспект" - от цената на апартамента му, през бойкота на БСП, до изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че страната му се е намесила в българската политика заради поправките в Закона за вероизповеданията.

В сряда Цветанов обяви решението да напусне парламента. Това стана след среща с премиера Бойко Борисов, която се проведе веднала след завръщането на Цветанов от САЩ. Оставката му беше предшествана от тези на правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева (кумица на Цветанов) и Красимир Първанов. Всички те се разделиха с постовете си заради същия скандал. Решението за политическото бъдеще на Цветанов се забави именно заради пътуването му до САЩ, но развръзката беше ясна още преди да се прибере в България, макар и по неофициална информация от източници близки до Борисов. Въпреки това Цветанов твърди, че сам взел решението в името на "каузата ГЕРБ" и не му е бил оказван натиск.

Цветанов не напуска политиката

Напускането на Цветанов предизвика напрежение сред част от депутатите за това как ще прдължат да работят групата на ГЕРБ и Народното събрание без него. Вторият в най-голямата партия побърза да успокои, че "няма драма" и има "изграден механизъм". Обеща и да помага на Дариткова, която е лояна на досегашния шеф на групата на ГЕРБ.

"В близките дни ще се покаже дали парламентът ще работи трудно без Цветан Цветанов", коментира в петък бившият вицепремиер Валери Симеонов. От "Атака" пък не виждат повод за притеснение, а Дариткова определят като "добър наследник".

"Цветанов не излиза от политиката. Че излиза от Народното събрание, това е една тема, но той си остава зам.-председател на ГЕРБ. Ние винаги сме твърдяли, че между основните политически партии трябва да има диалог. Този диалог за националните приоритети ще продължи и с ГЕРБ, и с другите партии", каза лидерът на ДПС Мустафа Крадайъ след срещата си с зам.-председателя на ГЕРБ.

Цветанов беше шеф и на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Постът ще бъде поет от досегашния зам.-председател на комисията и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев.

mediapool.bg