Кламер БГ - Новини: Трима висши служители арестувани заради трагедията с лифта в Италия

Трима висши служители арестувани заради трагедията с лифта в Италия

Европа

|
Ср, 26 Май 2021г. 17:31ч.
Трима висши служители арестувани заради трагедията с лифта в Италия

Трима висши служители арестувани заради трагедията с лифта в Италия

Италианската полиция арестува днес трима души заради трагедията с падналата кабинка на лифт през уикенда, при което загинаха 14 души, а 5-годишно дете беше тежко ранено.

Задържаните са служители на ръководни длъжности. Това са Луиджи Нерини, ръководител на фирмата "Феровие дел Монтароне", която управлява съоръженията в парка Монтароне, където се разигра трагедията, Габриеле Тадини, директор на лифта, и Енрико Перокио, заемал длъжността оперативен шеф на лифта, построен през 70-те години на миналия век, пояснява Франс прес.

Лифтът свързва за 20 минути село Стреза с връх Монтароне в парка Монтароне. Връх Монтароне се издига на близо 1500 метра над езерото Маджоре и оттам се открива незабравима гледка към Алпите.

Арестите на тримата ръководни кадри са станали след техните разпити, продължили през нощта. От тях станало ясно, че на аварийната спирачка на лифта е била поставена нарочно скоба, за да бъде тя деактивирана по време на частичен ремонт. Именно това е попречило на спирачката да се активира, когато водещият кабел се е скъсал и кабинката е паднала.

Засега не е ясно каква е причината за самото скъсването на кабела и дали това е било свързано с проблема със спирачката, пояснява прокурорката Олимпия Боси, която води разследването по случая. Според нея обаче целенасоченото деактивиране на спирачката, правено няколко пъти през последните седмици заради повтарящ се проблем, е попречило именно тя да заработи, когато кабелът се е скъсал. А до поставяне на скоба се стигнало, след като аварийната спирачка в последните седмици се задействала на няколко пъти сама и блокирала движението на лифта.

След скъсването на кабела в неделя кабинката на лифта се е плъзнала назад и се ударила в пилон, а после е паднала от голяма височина, преобърнала се няколко пъти по хълмист склон, докато накрая се е ударила в дървета и там е спряла. От намиращите се вътре 15 души оцеля само едно момче. Загинаха неговите родители и неговите прабаба и прадядо, както и по-малкото му братче, всички израелски граждани. Загинаха и няколко двойки годеници.

Лифтът поднови работа на 26 април след неколкомесечно прекъсване заради коронавирусната пандемия.

Същевременно днес болницата "Реджина Маргерита" в Торино, където беше откарано 5-годишното оцеляло дете, каза, че то е започнало да отваря очи, било е екстубирано и постепенно му се намаляват болкоуспокояващите вещества. При детето е неговата леля. Смята се, че момченцето е оцеляло, защото по време на падането на кабинката баща му го е прегърнал здраво и тази прегръдка го е спасила. Детето е с няколко счупвания.

mediapool.bg