Кламер БГ - Новини: Измами за над 15 млн. евро изскочиха след зверската жп катастрофа в Гърция

Измами за над 15 млн. евро изскочиха след зверската жп катастрофа в Гърция

Европа

|
Ср, 13 Дек 2023г. 15:36ч.
Измами за над 15 млн. евро изскочиха след зверската жп катастрофа в Гърция

Неприключено изпълнение на европейски проект за сигнализация на жп мрежата в Гърция е една от причините за тежката катастрофа, която отне живота на десетки души Сн. ЕПА/БГНЕС

Неправилно изпълнение на договори за сигнализация на гръцката жп мрежа по линията Атина - Солун са нанесли щети от милиони евро на Европейския съюз. По случая са повдигнати обвинения срещу 23-ма души, от които 18 държавни служители. Те са обвинени за престъпления свързани с изпълнението на договори за възстановяване на дистанционен контрол на движението и системите за сигнализация на гръцката железопътна мрежа, съфинансирана от ЕС, съобщи Европейската прокуратура.

Хората на Лаура Кьовеши са започнали разследването на 28 ноември 2022 г. Това е няколко месеца преди зверската железопътна катастрофа в края на февруари 2023 г., при която загинаха 47 души, включително и един българин.

Европейските прокурори са се фокусирали върху договорите за възстановяване на дистанционен контрол на движението и системите за сигнализация в гръцката жп мрежа подписани между ERGOSE - дъщерно дружество на Гръцката железопътна организация (OSE), която е отговорна за управлението на договорите, и консорциумът от две компании, които са изпълнители на проекта.

Обвиняемите

Събраните доказателства по делото доведоха до повдигане на обвинение на 23-ма заподозрени. От тях 14-ет са държавни служители на ERGOSE, обвинени в измами със субсидии. Двама от тях са обвинени и за лъжливо свидетелстване с цел неправомерно облагодетелстване на друго лице.

Други четирима държавни служители са обвинени за злоупотреба с евросредства. Те са служители на гръцкия управляващ орган на Оперативната програма за транспортна инфраструктура, околна среда и устойчиво развитие (EYD/EP-YMEPEPAA), която се финансира от ЕС.

Останалите петима обвинени са представители и служители на изпълнителя на проекта. Те са обвинени в подбудителство към измами със субсидии и подбуждане към фалшиви удостоверения с цел получаване на несправедливо предимство за друго лице.

Още по темата

Болката изби в гняв: Гърция е без влакове след жп катастрофата със засега 47 жертви

2 март 2023 17:15

Договорите

Обвиненията са свързани с изпълнението на договор за възстановяване на системата за дистанционен контрол на трафика и сигнализацията на железопътния участък Атина - Солун - Промахонас, известен като "Договор 717". Той е подписан през 2014 г. и е трябвало да бъде приключен до края на 2016 г. Това обаче не се случва, като срокът за изпълнение неколкоратно е бил удължаван.

През 2019 г. е подписан допълнителен договор по същия проект, с който е променен първоначалният обем на възложената работа по "Договор 717". Допълнителният договор предвижда изграждането на изцяло нова система за сигнализация с нови телеметрични единици, която да позволява комуникация и предаване на данни между гарите, както и от гарите и контролните центрове.

И двата договора са съфинансирани от Кохезионния фонд на ЕС по програмата "Модернизация на сигнализацията и телекомуникациите, както и инсталиране на Европейската система за контрол на влаковете (ETCS)". ЕС финансира 85 на сто от проекта, а останалата част се осигурява от гръцката държава.

Неправилно изпълнение на договорите

Събраните доказателства до момента сочат неправилно изпълнение на договорите.

Въз основа на споразумение помежду си, двете фирми от консорциума, избран за изпълнител, веднага след подписването на "Договор 717" произволно си поделят проекта.

Една от компаниите се ангажира да изпълни северния участък от проекта, докато другата се ангажира с изпълнението на по-голямата част от маршрута Атина - Солун до Плати, включително участъка близо до Темпе, където се случи жестоката железопътна катастрофа на 28 февруари 2023 г., при която загинаха 47 души, включително и един българин.

Разследването е установило, че компанията, която изпълнява сигнализацията на участъка Атина - Солун до Плати, възлага на трета фирма, която няма нужните специфични познания, да направи техническите проучвания на системите за сигнализация на железопътния участък Атина - Плати. Това става в нарушение на условията на договора, в който е посочено, че това трябва да бъде направено от избрания изпълнител. По тази причина е наложена финансова санкция от близо 2 милиона евро на ERGOSE след одит, извършен през 2018 г. от Комитета за финансов одит на Гърция (EDEL).

Първоначалният обхват на т.нар "Договор 717" включва възстановяване на съществуващи системи за сигнализация и телекомуникация. Консорциумът-изпълнител обаче пробва да изгради изцяло нова система за сигнализация с нови телеметрични единици. Това е неправомерно изменение на първоначалния договор, което е довело до неоправдано увеличение на стойността, защото не е имало непредвидени обстоятелства, посочват от европейската прокуратура.

Още по темата

Българин е загинал в зверската влакова катастрофа в Гърция

11 март 2023 07:49

Според разследването са дадени общо 7 незаконни удължения на първоначалния договор, съгласно решенията на борда на директорите на ERGOSE. Поради тази причина проектът все още не е завършен, повече от девет години след подписването на "Договор 717".

Твърди се, че служители на ERGOSE, отговорни за управлението на проекта, умишлено са декларирали непълна и невярна информация пред Управляващия орган относно наличието на факти, критични за разпределението на средствата и одобрението на удълженията.

В резултат на това исканията за удължаването на срока на договора са одобрени от Управляващия орган и са изплатени средствата на държавната фирма ERGOSE, която след това се разплаща с двете частни фирми от консорциума.

Освен това се твърди, че служители на Управляващия орган, отговорни за надзора върху използването на средствата, са действали в нарушение на принципите на разумно управление на активите. Въпреки факта, че информацията, предадена от служители на ERGOSE, е била очевидно неточна или невярна, държавните служители на Управляващия орган са одобрили разпределението на съответните средства, причинявайки щети на финансовите интереси на Европейския съюз и на Гърция в размер на над 15.6 милиона евро.

Престъпленията, в които са обвинени подсъдимите, се наказват с лишаване от свобода до 10 години и глоба.

Разследването по случая е установило факти, които биха могли да представляват нарушение на задълженията на одитори на гръцкия Национален орган за прозрачност (NTA). На тях е било възложено от гръцката прокуратура задачата да извършат одит на изпълнението на "Договор 717".

Европейската прокуратура е решила този нов случай да бъде предоставен на гръцките компетентни органи за по-нататъшни правни действия, тъй като фактите, предмет на това разследване, не представляват престъпление в рамките на мандата на Европейската прокуратура, се казва в съобщението.

В него е посочено, че Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз и отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

mediapool.bg