Кламер БГ - Новини: Три кандидатури за шеф и 90 оставки в Бърза помощ, лекарският протест продължава

Три кандидатури за шеф и 90 оставки в Бърза помощ, лекарският протест продължава

България

|
Пет, 30 Май 2014г. 13:30ч.
Три кандидатури за шеф и 90 оставки в Бърза помощ, лекарският протест продължава

Напрежението в столичната дирекция на Центъра за спешна медицинска помощ втори ден остава високо и донесе реалното депозиране на над 90 оставки на служители на дирекцията. Работещите в най-голямата дирекция на центъра поискаха и оставката на здравния министър заради нерешаването на тежките системни проблеми в спешната помощ, които водят след себе си фатални последици за нуждаещи се от неотложни грижи граждани.

Преди два дни случай с починала млада жена заради неоказана навреме медицинска помощ взриви публичното пространство. Екипът на спешна помощ, пристигнал на повикването, бе обвинен, че е закъснял, не е бил адекватен и не е имал необходимата апаратура. Той отговори, че е дошъл максимално бързо, но призна, че наистина не е разполагал с дефибрилатор.

Последва светкавична реакция на здравното министерство, което обяви, че ще бъде сменен директорът на спешната помощ в столицата Георги Гелев, който заема този пост от 15 години, и неговият заместник по медицинската част Ангел Ангелов. Това пък възмути работещите в дирекцията, които изнесоха шокиращи данни за липсата на медицински кадри, вакантни 90 места за лекари в службата заради ниското заплащане и лошите условия на труд и насажданото негативно отношение на гражданите към служителите от спешната помощ.

Малко преди обед около стотина столични служители на службата се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Включиха се и няколко линейки с алармите си. От министерството чиновник излезе при протестиращите и им предаде покана от здравния министър Таня Андреева за среща и разговор в понеделник по проблемите на спешната помощ.

Протестът бе подкрепен и от Българския лекарски съюз, на него дойде и зам.-председателят на съсловната организация Юлиян Йорданов.

Протестиращите заявиха, че оказването на помощ не е спирано, а пред министерството са дошли служители, които не са на смяна. Те поискаха най-сетне да се даде и дефиниция що е това медицинска помощ по спешност, да се осигури достатъчно финансиране и ново оценяване на труда на работещите, който е тежък, рискован и стресов.

Според тях смяната на ръководството на центъра за спешна медицинска помощ няма да доведе до нищо ново. От своя страна зам.-шефът на БЛС подчерта, че най-тежкият проблем в системата е липсата на кадри.

Пред БНР малко по-рано министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че ще бъде възстановена паралелната линия 150 за повикване на бърза помощ, защото един от проблемите, поставян от работещите в спешните центрове, е губенето на време от повикването на телефон 112 до пристигането на заявката до диспечерските пунктове на спешната помощ.

"Вероятно ще създадем паралелна линия 150, защото, знаете, че 112 е европейски номер и няма как да го отменим, но ще има паралелна линия с оглед по-бърза връзка и по-бързо реагиране от страна на диспечерите и на екипите на "Спешна помощ", каза тя.

"Спешната помощ е проблем, който не може да се реши в кратки срокове", призна и премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента. По думите му, системата не може да се подобри само с увеличаване на заплатите

"Спешната помощ е проблем. Подчертавал съм го. Дори и в програмата (на правителството - бел. ред.) е записано, че приоритетна мярка е стабилизиране на спешната помощ. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Безспорно заплащането там е доста важно, за да могат да се привлекат кадри. Има недостиг и на кадри, и на технически оборудване, но това трудно може да се направи за кратко време. Но не мисля, че може да се оправи системата само и единствено с увеличение на заплатите", заяви той.

Орешарски избягна отговор на въпрос дали Таня Андреева сред министрите, които вероятно ще бъдат сменени в близкото бъдеще.

А председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер обясни, че проблемите в спешната помощ не са от днес, а са трупани с десетилетия. Според нея има неща, които могат да бъдат решени в спешен поряд и които не изискват много средства. Хората искат освен повишение на заплатите, решаване на организационни проблеми, на някои нормативни проблеми, както и да имат нормална среда за работа, отбеляза Джафер.

Друг е въпросът как да променим отношението на обществото към работещите в спешна помощ. "Не може всеки случай, когато той е медийно експониран, да бъде представен като грешка на работещите в спешна помощ", коментира председателят на здравната комисия в парламента.

В отговор на въпрос Нигяр Джафер каза, че оставката на министър Таня Андреева не е на дневен ред поне от политическа гледна точка. Няма да поискаме оставката на нито един министър, в правомощията на премиера Орешарски е да решава дали ще работи с който и да било от тях, добави тя.

mediapool.bg