Кламер БГ - Новини: Санкционирани от ЕС руски граждани имат фирми в България

Санкционирани от ЕС руски граждани имат фирми в България

България

|
Пет, 30 Май 2014г. 14:44ч.
Санкционирани от ЕС руски граждани имат фирми в България

Семейства на близки до Владимир Путин руски политици, които са в списъка със санкции на Европейския съвет, имат бизнес в България, показа проверка на "Труд".

Така например синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и синът на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин - Александър, са собственици на фирми, регистрирани във Варна.

Европейският съвет неотдавна състави четири списъка с налагане на санкции от страна на ЕС на руски държавници и на украински граждани, които имат отношение към анексирането на Крим и опита за присъединяване на области от Източна Украйна към Русия. В списъците влизат 48 души.

Според решението на Европейския съвет на територията на ЕС трябва да бъдат замразени "всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи, притежавани, държани или контролирани от физически лица" и на "свързани с тях физически и юридически лица" от списъците.

Въпреки това обаче Алексей Козак притежава фирмата "Нептун Про" ЕООД, а Александър Плигин е собственик на фирмата "Юпитер Про" ЕООД. Фирмите са регистрирани във Варна.

Според руския вестник "Ведомости" съпругата на Владимир Плигин - Нина, има в България апартамент от 171 квадрата и парцел, годен за строеж, от 0.5 дка. В имотния регистър обаче няма данни за това. Историята на двете фирми е еднаква.

Семействата на Плигин и Козак са близки от много години, а отделно са близки и с руския президент Владимир Путин.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е органът, който е отговорен за финансовото разузнаване и налагането на санкции на лица от списъка на ЕС, но оттам са поискали от "Труд" да подаде официален сигнал по случая, за да го проверят.

mediapool.bg