Кламер БГ - Новини: ВКС призова съдиите да не дават разрешения за следене в интернет

ВКС призова съдиите да не дават разрешения за следене в интернет

България

|
Пет, 30 Май 2014г. 16:43ч.
ВКС призова съдиите да не дават разрешения за следене в интернет

Българските съдии не би трябвало да дават разрешения за изваждане на телефонни разпечатки и трафични данни, въпреки че има действащ закон, по който могат да правят това. Това коментира в петък председателят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова.

Причината е, че Съдът на ЕС отмени в началото на април европейската директива за запазване на трафичните данни https://www.mediapool.bg/sadat-na-es-postavi-sledeneto-v-internet-izvan-zakona-news218945.html .

Директивата позволяваше на страните членки да приемат свое законодателство, с което да задължат телефонните оператори и интернет доставчиците да пазят данните от контактите на своите клиенти в период до 2 години. После тези данни трябва да служат за разкриване на престъпления. България много бързо възприе възможностите на евродирективата и прие съответното вътрешно законодателство.

В началото на април европейските магистратите обаче приеха, че разпоредбите на директивата, задължителна за всички страни членки, са твърде всеобхватни и неконкретни и дават възможност на службите за необосновано сериозна намеса в личния живот на гражданите. Това, от своя страна, противоречи на Хартата за основните права в ЕС.

Съдия Панова обясни, че законът все още е действащ, но българските съдии не би трябвало да се съобразяват с него заради решението на Съда на ЕС, което има превес над националното законодателство.

В петък ВКС изнесе и данните за издадените разрешения за употреба на специални разузнавателни средства (СРС) през 2013 година. В цялата страна съдилища са разрешили 8330 СРС-та, което представлява намаление с 30 процента спрямо 2012 година. Тенденцията е стабилна, защото за последните три години подслушването в страната е намаляло с около 50 процента.

От доклада на ВКС се разбира, че има лек спад и на делата като цяло в съдебна система. През 2013 година те са били 705 000, което е с 5 процента по-малко от 2012 година. В коментар за данните председателят на съда Лазар Груев обясни, че въпреки намалението, българските магистрати остават изключително натоварени. Това важи с най-голяма сила за съдиите в София, които гледат средно до 3 пъти повече дела от колегите си в другите градове.

mediapool.bg