Кламер БГ - Новини: Три години затвор за опит за грабеж на телефон

Три години затвор за опит за грабеж на телефон

България

|
Ср, 09 Ян 2019г. 18:25ч.
Три години затвор за опит за грабеж на телефон

34-годишният Теодор Т. е осъден на 3 години затвор за опит за грабеж на телефон за 230 лв. Той ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим. Това реши Окръжният съд в Бургас, който одобри постигнато споразумение между Окръжната прокуратура в града и подсъдимият.

Опитът за грабеж е станал около 17 часа на 13 август 2018 г. в морския град в района на магазин "Билла" в ж.к. "Изгрев".

Теодор направил опит да отнеме чужди движими вещи – един мобилен телефон и други, всички на обща стойност 230 лв., от И. К. Целта му била противозаконно да ги присвои. Употребил сила - ударил пострадалия по лицето и направил опит да издърпа телефона от ръката му, но не успял. Причината - потърпевшият успял да избяга, докато извършителят му се заканвал: "Ще ви убия, мангали, ще ви убия, ще ви заколя и ще ви взема всичко".

Осъденият българин на 3 години затвор е направил опита за грабеж в условията на опасен рецидив. Бил е съден за подобни кражби преди тази присъда да влезе в сила. Потърпевшият е от ромски произход.

Определението на съда е окончателно, се казва в съобщението на Окръжен съд Бургас..

Това не е първата тежка присъда за кражба на телефон. Практиката показва, че българският съд е давал назад във времето дори по-строги присъди, защото деянието е било довършено.

Например през 2016 г. Окръжният съд в Добрич постанови 5.4 години затвор за Димитър Добрев за кражба на мобилен телефон на стойност 840 лв.

Окръжният съд във Варна е бил дори още по-строг. Той дава 6 години затвор на 31-годишния Здравко Янчев за кражбата на мобилен телефон и 14 лв. през 2015 г.

В годините назад има още редица случаи на осъдителни присъди за няколко години затвор за кражба на телефон.

В същото време близо две трети от присъдите за данъчни престъпления за милиони левове са условни. Преди година Варненският окръжен съд даде условна присъда на собственик на фирма, който срещу обещанието за заплата от 300 лв. се съгласил да бъде регистрирана фирма на негово име, чрез която са източени 4.5 млн. лв. ДДС.

mediapool.bg