Кламер БГ - Новини: Родители винят Спешна помощ за смъртта на дете след задавяне с пионка от игра

Родители винят Спешна помощ за смъртта на дете след задавяне с пионка от игра

България

|
Четв, 10 Ян 2019г. 10:29ч.
Родители винят Спешна помощ за смъртта на дете след задавяне с пионка от игра

Министерството на здравеопазването проверява действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради случай на починало след задавяне с пионка от детска игра дете. Става въпрос за 11-годишно дете от кв. Ботунец, което си играело вкъщи в сряда следобед, когато погълнало пионката и по-късно починало във филиала на спешния център в квартала.

Родителите откарали детето в местния филиал на Спешна помощ в квартала, където по думите им нямало лекар и нямало как да му се окаже помощ и то починало, чакайки линейка.

От Центъра за спешна медицинска помощ имат друга версия за случилото се.

По данни на Спешна помощ сигналът за инцидента е бил подаден в 14.02 ч. на тел. 112. Сигналът е бил за дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние. В 14.03 ч. Една от линейките с лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал в Ботунец, твърдят от Центъра за спешна медицинска помощ.

В 14.08 ч. жена, която се е представила като леля на детето, се е обадила отново на 112 и е отказала линейката, твърдейки, че ще закарат детето със собствен транспорт до лечебно заведение. В 14.16 ч. медицинската сестра от Филиала за спешна помощ в Ботунец е подала сигнал за изключително тежкото състояние на детето и е започнала реанимационни действия, но детето е починало.

Медицинската сестра е била сама, тъй като в същото време лекарят от екипа е бил в София за хоспитализация на друго дете.

Пред спешния филиал в квартала е възникнало недоволство от страна на близките на семейството, което е приключило след намеса на органите на реда.

Семейството твърди, че детето е починало, докато родителите чакали линейка над 40 минути.

“В който и да е филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да има лекар. Лекарите на спешна помощ са в линейките. Лекарите на Спешна помощ не лекуват, те отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болните“, каза пред БНР говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Сунгарска обясни, че след като линейката е била отказана от близките на детето, когато са получили сигнал, че то е в спешния филиал в тежко състояние, друга линейка веднага е била пренасочена отново към кв. “Ботунец“.

Тя бе категорична, че във филиала не е било задължително да има лекар.

Сунгарска опроверга твърденията на родителите, че във филиала не е имало кислородна бутилка.

“Във филиала има няколко бутилки, които винаги стоят пълни. На детето е правена частична реанимация, подаден е кислород, защото сестрата в своята компетентност може само това да направи. За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас“, заяви Сунгарска.

Тя коментира, че ако детето е било в болнично заведение, би могло да се направи пълна реанимация.

“Нямаме притеснение за нашите действия“, каза Сунгарска.

mediapool.bg