Кламер БГ - Новини: Треньорът на Англия по футбол: В България очакваме още расизъм

Треньорът на Англия по футбол: В България очакваме още расизъм

Спорт

|
Четв, 12 Септ 2019г. 09:38ч.
Треньорът на Англия по футбол: В България очакваме още расизъм

Селекционерът на националния отбор на Англия по футбол Гарет Саутгейт заяви, че се притеснява от прояви на расизъм по време на предстоящата квалификация в София между националните отбори на двете страни на 14 октомври.

След инцидент на "Уембли" в събота, когато български фен е бил задържан на трибуните след расистки обиди към крилото на домакините Рахийм Стърлинг, на Острова темата отново се появи във водещите медии.

"Разбира се, че това ме притеснява. Вече планираме някои неща в програмата си за пътуването до София. Ще обсъдим и с играчите тези детайли, преди да отпътуваме за мача. Знаем, че там имаме история с този проблем. Искаме да направим всичко възможно футболистите да са подготвени за това, което може да ги очаква. Не съм сигурен, че ще отидем в България и нищо такова няма да се случи отново." Това каза Саутгейт в интервю пред "Скай спортс" (Sky sports).

Това, за което намеква треньорът на Англия, е случай от 2011 г., когато приехме Англия в европейска квалификация (0:3). Тогава тъмнокожите играчи на гостите Тио Уолкът, Ашли Йънг и Ашли Коул се оплакаха, че са чували маймунски звуци от трибуните. УЕФА наказа България тежко с една от най-големите дотогава глоби - 40 000 евро, и частично затвори трибуните на стадиона в София за следващия мач.

В Англия обаче смятат тази санкция за "твърде лека", както и тази, която изтърпяваме в момента - частично затваряне на трибуни на "Васил Левски" за домакинствата с Англия и Чехия заради провинения от подобен характер.

Наказанието беше наложено от УЕФА заради "дискриминационни символи и скандирания" по време на двубоите с Косово в София (2:3) и Чехия в Прага (1:2).

В добавка дойде и случаят с българския фен на "Уембли" в Лондон в събота. Английските медии съобщават, че УЕФА е сезирана за случая.

Не е изключено, ако този факт е посочен и в доклада на делегата на УЕФА на мача, България да бъде наказана да играе срещата с Англия в София пред празни трибуни.

Гарет Саутгейт изрази притеснение и от поведението на английските фенове при предстоящото гостуване в София, както и за мача в Прага с Чехия.

На 14 октомври се очаква около 2500 англичани да дойдат за мача в българската столица.

"Призовавам за адекватно и цивилизовано поведение нашите привърженици. Нека това бъде просто едно приятно пътуване и вечер с хубав футбол. Надявам се, че сме надживели времената, в които имахме подобни проблеми, създаващи лошо име на английската игра", каза националният селекционер на Англия.

mediapool.bg