Кламер БГ - Новини: В Албания почина български боксьор, играл под чуждо име

В Албания почина български боксьор, играл под чуждо име

Спорт

|
Пон, 23 Септ 2019г. 17:43ч.
В Албания почина български боксьор, играл под чуждо име

Български боксьор, играл под чуждо име, е починал по време на мач от турнир в албанския град Шкодра. Починалият е 21-годишният Борис Станчов, състезател в категория "перо". Той е излязъл на ринга под самоличността на братовчед си Исус Величков, също боксьор.

Засега няма яснота каква е причината за смъртта на Станчов. Според информация на Offnews на младежа му е прилошало по време на мач на 22 септември. Той е припаднал на ринга, но е бил върнат в съзнание от лекарския екип. Веднага е откаран в болница, но е починал.

Не Исус, а Борис

Първоначално бе съобщено, че починалият е 21-годишният Исус Величков. Ден по-късно обаче се разбра, че братовчед му Станчов се боксирал под неговата самоличност от миналата година.

"Той играе от 2018 г. с моята карта. Каза – няма проблем, треньорът знае", обясни пред бТВ Величков. Не се знае какво е наложило подобна мярка, нито дали някой от боксовата федерация е знаел за фалшификацията.

Чужди документи

Случаят свари неподготвени ръководството на Българския професионален боксов съюз. От два дни оттам не могат да дадат обяснение защо двама състезатели са играли под една и съща самоличност. В неделя вечерта от съюза разпространиха отворено писмо, в което заявиха, че са спазени всички процедури по регистрация на Величков и са му издадени необходимите документи. Ден по-късно от съюза пуснаха ново писмо, в което заявиха, че има обосновано предположение, че Станчов е ползвал чужди документи, за получи професионален лиценз.

Нищо не се знае

"Не мога да коментирам, докато не приключи разследването. Според мен не е било достатъчно добре подготвено момчето, защото това не е в тежка категория, където стават травми. Има лекари, които носят отговорност да го допуснат, ако е имал травми преди това", заяви спортният министър Красен Кралев, цитиран от Sportal.bg. Той намекна, че починалият най-вероятно е имал някакви увреждания и едва ли е бил преглеждан от лекар преди боя.

mediapool.bg