Кламер БГ - Новини: Тренировка за "авария" имаше в станцията за питейна вода Бистрица

Тренировка за "авария" имаше в станцията за питейна вода Бистрица

България

|
Четв, 14 Апр 2022г. 17:44ч.
Тренировка за "авария" имаше в станцията за питейна вода Бистрица

Тренировка за

Тренировка за координирани действия при евентуална авария в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица направиха в четвъртък отговорните звена към Столична община, в оператора на съоръжението "Софийска вода" и МВР.

В рамките на час и половина те проиграха сценарий за действия при сигнал до тел. 112 за изтичане на хлор, установяване на пожар и откриване и обезвреждане на опасност в пречиствателната станция.

Демонстрирано бе извеждане и долекарска помощ на обгазен служител, евакуация на служители на станцията, потушаване на пожара, обезвреждане на съмнителен пакет и изнасяне на системата за управление на станцията, за да се обезпечи непрекъснатост на контрола на водоснабдяването към столицата.

Показано бе как дистанционно продължават да се управляват процесите в пречиствателните съоръжения, за да се гарантира непрекъсваемост на водоснабдяването и гарантиране на качеството на подаваната вода към града. В учението се включи и столичният зам.-кмет Дончо Барбалов, който отговаря за финансите и здравеопазването в общината.

"Видяхме на практика тренировка и много добър синхрон между институциите", коментира той.

"Тези тренировки "на сухо" са неотменна част от аварийните планове в "Софийска вода", коментира директорът на концесионера Васил Тренев. По думите му учението е нужно, защото през пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица минава най-голямото количество вода за столичани и обектът е от изключителна важност за сигурността на града. "На територията на станцията се съхраняват и опасни химикали. Симулацията на всички тези действия показва готовността и координацията между отговорните структури при възникване на застрашаваща здравето или живота ситуация", посочи Тренев.

"Екипите на всички институции показаха бързи, координирани и адекватни действия. Това ни дава спокойствие, че в непредвидена ситуация, ще успеем да реагираме незабавно и да предовратим по-големи опасности", допълва Иво Кръстев, директор "Сигурност" в "Софийска вода", част от френската група "Веолия".

mediapool.bg