Кламер БГ - Новини: "Критичен момент". Нидерландски F-35 се включват в охраната на българското небе (Видео)

"Критичен момент". Нидерландски F-35 се включват в охраната на българското небе (Видео)

България

|
Четв, 14 Апр 2022г. 18:26ч.
"Критичен момент". Нидерландски F-35 се включват в охраната на българското небе (Видео)

Сн. МО

Военновъздушните сили на България и Нидерландия демонстрираха в четвъртък изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство.

Четири самолета F-35 на Нидерландия са пребазирани в българската авиобаза "Граф Игнатиев" и съвместно с българските МиГ 29 ще охраняват въздушното ни пространство.

"Това е ярко доказателство за ангажираността на нашите съюзници от Нидерландия към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към охраната на въздушното пространство на нашата страна", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той припомни, че българските Военновъздушни сили вече са изпълнявали успешно задачи по съвместна охрана на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на САЩ и Италия, а в началото на тази година - със своите колеги от Кралство Испания.

"Ние разглеждаме мисията на ВВС на Кралство Нидерландия като много навременна", посочи адмирал Емил Ефтимов.

По думите му развръщането на пето поколение самолет още по-ярко демонстрира решимостта на нашите съюзници да бъдат до нас в критичен момент.

Командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут каза от своя страна, че за страната му е гордост да бъде част от екипа по охрана на въздушното пространство.

България разчита само на съветските изтребители МиГ 29 за oхраната на въздушното си пространство, а бъдещето им се оказа силно ограничено, след като заради войната те вече няма да могат да се поддържат от Русия, Украйна или Беларус.

Според решението на българското правителство Нидерландия може да разположи до 8 машини у нас, но засега са четири.

mediapool.bg