Кламер БГ - Новини: Тошко Йорданов за референдума: Въпросът ще е такъв, че да доведе до ВНС

Тошко Йорданов за референдума: Въпросът ще е такъв, че да доведе до ВНС

България

|
Пон, 29 Авг 2022г. 15:02ч.
Тошко Йорданов за референдума: Въпросът ще е такъв, че да доведе до ВНС

Тошко Йорданов за референдума: Въпросът ще е такъв, че да доведе до ВНС

Поредно уточнение на думите на шоумена Слави Трифонов за референдум за президентска република дойде от партията му"Има такъв народ" (ИТН).

"За да има референдум и той да може да се случи, трябва въпросът да е зададен така, че да е от компетенцията на обикновено Народно събрание. Ще бъде формулиран така, че да доведе до Велико Народно събрание", каза пред Нова тв в понеделник зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Миналата седмица в петък Трифонов направи изявление през партийната си телевизия 7/8 ТВ, в което обяви, че "искаме вие (гражданите на България – бел. ред) да кажете време ли е България да стане президентска република или да остане парламентарна". Според основния закон обаче единствено Велико Народно събрание решава въпросите за "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление", какъвто е този дали страната да е парламентарна или президентска република. Тогава Трифонов не спомена нищо за свикване на Велико Народно събрание, но в понеделник това направи Тошко Йорданов.

От петък досега това не е първото уточнение на изказването на Трифонов. В събота бившият председател на парламента Ива Митева от ИТН обясни, че шоуменът искал референдум не за президентска, а за "полупрезидентска република". Тя дори обяви, че Трифонов не е казал за коя от двете форми говори – президентска или полупрезидентска република. Всъщност обаче Трифонов каза, че говори за президентска република.

Сега Йорданов обяви, че това дали България ще последва американския тип, или френския, по-известен като полупрезидентска република, е логично да се реши във Великото Народно събрание.

"Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол", каза той.

Лансирането на идеята за референдум дойде дни преди старта на предизборната кампания. Повечето социологически прогнози показват, че ИТН няма да влезе в следващия парламент. Вероятно ИТН се опитва да върне машината на времето, възкресявайки успеха си от референдума през 2016 г., организиран от тогавашното му "Шоу на Слави", излъчвано по частната национална телевизия бТВ. Тогава Трифонов и сценаристите му си повярваха, че са напипали струната на популизма, който освен популярни шоумени, ще ги направи популярни политици. И те наистина станаха такива, но само един сезон – лятото на 2021 г.

На предишния референдум през 2016 г., Трифонов и екипът му искаха той да съдържа шест въпроса, но в крайна сметка три от тях бяха спрени от Конституционния съд (КС), който ги определи като противоконституционни.

mediapool.bg