Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев: Прасета се крият в спални

Томислав Дончев: Прасета се крият в спални

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 18:39ч.
Томислав Дончев: Прасета се крият в спални

"Имаме комични случаи – прасета се крият в спални, нощем по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село. Така няма да стане. По този начин се пренася заразата“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в сряда след срещата при президента Румен Радев, свикана заради бързо разпространяващата се африканска чума по свинете.

Няма възможна мярка, която не е взета във връзка с африканската чума по свинете, допълни той. "Единствената мярка, която не е взета и я прилагат в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, които са отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред“, коментира още вицепремиерът.

Според него се всява недоверие към предприеманите действия от българските ветеринарни власти. "Когато някой обикаля и казва,че няма чума, това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населените места да не ни съдействат", посочи Томислав Дончев.

По думите му предприетите мерки са правилни и адекватни. "Те са и научнообосновани, всички учени са препоръчали тези мерки. Осигурена е необходимата степен на междуинституционално взаимодействие“, допълни вицепримиерът.

mediapool.bg