Кламер БГ - Новини: Чумата по прасетата завзема нови области, месото ще поскъпва още

Чумата по прасетата завзема нови области, месото ще поскъпва още

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 19:52ч.
Чумата по прасетата завзема нови области, месото ще поскъпва още

В поредна индустриална свинеферма у нас е констатирана болестта африканска чума по свинете и така засегнатите промишлени комплекси стават пет в страната и първи засегнат в област Велико Търново. Новото огнище е в комплекс в свищовското село Българско сливово, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните в сряда.

По-късно ведомството информира и за установени нови огнища на заразата. За пръв път такова е открито в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в ломския квартал "Младеново", и в ломското село Ковачица, Установени са и нови случаи на африканската чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив, и при намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство "Воден", област Разград. Това са първите случаи на африканска чума в тези две области.

От БАБХ призоваха хората спешно да започнат да колят прасетата от задните си дворове и месото им да мине термична обработка, а не да се прибира във фризера, тъй като вирусът остава в замразеното месо.

Заради разрастването на болестта президентът Румен Радев свика по-късно през деня ангажираните с решаването на проблема институции, за да обсъдят рисковете, финансовите и социални последици, както и очакваните резултати от предприетите мерки. По време на срещата той отбеляза, че на фона на общата кризисна ситуация и недоволство в страната заради пробива в НАП и неизгодна по думите му сделка за изтребителите F-16 е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с болестта, която засяга не само животновъдния бранш, а и хиляди българи, които разчитат за своята прехрана на домашните си прасета.

Радев настоя и за адекватни финансови стимули за компенсиране на стопанстват и обединяване на всички институции – особено кметовете по места, за справяне със заразата.

"Имаме комични случаи – прасета се крият в спални, нощем по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село. Така няма да стане. По този начин се пренася заразата", коментира след срещата вицепремиерът Томислав Дончев.

Щетите за месната индустрия стават все по-големи, тъй като в новия засегнат свинекомплекс в с. Българско сливово се отглеждат 17 000 животни. Заради заразата бе свикана областната епизоотична комисия в град Свищов. Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, допълниха от БАБХ.

Ден по-рано стана ясно, че в силистренското село Попина е открита африканска чума в индустриален свинекомплекс. Заради болестта в областта в сряда бе обявено бедствено положение.

Заради болестта и избиването на животните не само у нас, но и в цял свят, цената на свинското месо на българския пазар се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%. Това прогнозира Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

"Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си(от прасета)- те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените", каза Андреев пред БНТ в сряда.

По думите му, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл.

"Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше.Така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България", обясни той.

mediapool.bg