Кламер БГ - Новини: Тома Томов за агентурното си минало: Нямам и един донос срещу колеги

Тома Томов за агентурното си минало: Нямам и един донос срещу колеги

България

|
Нед, 19 Фев 2017г. 13:47ч.
Тома Томов за агентурното си минало: Нямам и един донос срещу колеги

Журналистът и кандидат-депутат от БСП Тома Томов призна, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност, но отрече да е писал доноси. "Това, което правех, е факт. Когато отидеш в чужбина, аз пътувах непрекъснато в чужбина, като се върнеш, те те питат с кого си се срещал. Аз никога не съм бил в разузнавателна школа, не съм бил човек, който да изпълнява разузнавателни поръчения… Казваш с кои хора си се срещал и какво си си говорил с тях. В живота си аз нямам един донос срещу мои колеги, никой и не ми е искал такова нещо", заяви той в неделя пред бТВ.

Тома Томов, който е известен с интервютата си с редица световни лидери и документални филми по БНТ, а в периода 1986-1989 г. е външнополитически наблюдател във в. "Труд”, бе разкрит от Комисията по досиетата като агент/секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1970 г. по линия на секретния щат под псевдонима "Тодоров".

В отговор на въпрос той заяви, че не е разсипвал човешки съдби: "Как точно ще стане това, да разсипя човешки съдби? Аз, за разлика от вас, горе-долу на 30 години бях звезда №1, защо трябва да се занимавам с каквито и да е интриги? Аз съм половин век пред нацията. Всичко, което съм правил, е налице. Това е факт".

Той внесе уточнение и по повод твърденията, че баща му е бил началник в концлагера в Белене, където са лежали хиляди политически затворници по времето на тоталитаризма. Журналистът каза, че това не е истина, а всъщност баща му за кратко е ръководил затвора за криминални престъпници в Белене.

На парламентарните избори на 26 март Тома Томов ще бъде водач на листата на БСП в Благоевград.

Аз не съм политик, с Елена Йончева и Иво Христов сме от гражданската квота, не сме партийци, каза той пред бТВ.

И разказа, че лично лидерът на БСП Корнелия Нинова го поканила в листите на БСП. Това станало през лятото, но той отказал. Сега обаче приех, защото Румен Радев спечели президентските избори, не вярвах, че ще успее, уточни журналистът.

mediapool.bg