Кламер БГ - Новини: Протести в защита на кучето Мечо и срещу насилието на животни (галерия)

Протести в защита на кучето Мечо и срещу насилието на животни (галерия)

България

|
Нед, 04 Дек 2022г. 18:20ч.
Протести в защита на кучето Мечо и срещу насилието на животни (галерия)

Протести в защита на кучето Мечо и срещу насилието на животни (галерия)

Пореден протест срещу насилието над животни и в защита на кучето Мечо се проведе в неделя следобед редица градове на страната. Участниците настояват за ефективни присъди за насилниците на животни.

Демонстрацията в София бе пред Съдебната палата, където много хора дойдоха с домашните си любимци и с плакати "Стоп на терора срещу животните, стоп на насилието!".

Целта е да се привлече вниманието на обществото към неработещия Закон за защита на животните, който е приет през 2010 г. след вълна от недоволство.

Това, което хората искат, е ефективни присъди за насилие над животни.

Поредната гражданска акция, провела се в един и същи ден и час в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца, Сливен, Монтана, е провокирана от случай в средата на ноември, когато бе разпространен запис от охранителна камера, на който се вижда как мъж примамва куче с храна, взима го със себе си, а след няколко часа го връща със счупвания и прорезни рани - и го хвърля.

Ден по-късно беше задържан 37-годишният Захари Шулев, в чийто дом при претърсването бе намерена ушна марка от друго куче. Той бе оставен в ареста.

По делото има данни, че това не и първият път, в който Шулев проявява особена жестокост към животни. Съдът прие, че няма реална опасност да се укрие, но може да извърши друго престъпление. Определението е окончателно и не подлежи на жалба или протест.

"Няма ефективни присъди, няма наказания, затова тези неща продължават. Животните трябва да имат права като хората", каза протестираща жена пред БНР.

"Смятам, че е крайно време в България да заработи на институционално ниво зоополицията като форма регулиране и мисля, че цялото общество трябва да застане зад нас", сподели друга протестираща.

"В момента протестираме не само срещу насилието върху Мечо, но и върху много други животни. Това са хора, които не се контролират и са опасни за всички. Може би насилникът на Мечо отново ще получи минимална присъда, както винаги до сега, но аз искам той да получи минимум 5 години затвор", коментира пред БГНЕС Десислава Делчева, която бе сред протестиращите в София.

Друга участничка, Адриана Нинова, заяви: "Протестираме срещу насилието на животни под каквато и да е форма, без значение било то улични или домашни, и протестираме срещу бездействието на институциите, които очевидно не се интересуват нито от животните в България, нито от хората. Случаят с Мечо е само един от многото, ние искаме справедливо наказание за насилниците- максималната допустима от закона присъда."

На протестите в неделя бяха събрани подписи в специална петиция до институциите, която в понеделник да бъде внесена в МВР.

Според организаторите до момента 10 000 души са се подписали в защита на животните:

"Ние сме техният глас! Заедно можем повече! "Не" на насилието над животните! "Не" на бездействието на органите на реда в случай на насилие над животно! Искаме ефективни присъди за насилниците на животни!"

mediapool.bg