Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев: Няма да оправим нещата с Шенген, ако всички дружно сме разсърдени

Томислав Дончев: Няма да оправим нещата с Шенген, ако всички дружно сме разсърдени

България

|
Нед, 04 Дек 2022г. 19:49ч.
Томислав Дончев: Няма да оправим нещата с Шенген, ако всички дружно сме разсърдени

Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

"От ситуацията с Шенген няма да излезем, ако сме обидени на Нидерландия и премиера Рюте", смята зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. В неделя той коментира гневните реакции на президента Румен Радев и правителството му след като нидерландският премиер Марк Рюте обяви решението на страната си да блокира България за Шенген.

Томислав Дончев отбеляза пред бТВ, че реакцията на институциите, на правителството и на президента е била правилна. Когато една държава е обидена, реакцията трябва да е ясна, но от тази ситуация няма да излезем, ако всички дружно сме разсърдени на Нидерландия и на Рюте, посочи той. Това не е изход от ситуацията и трябва да си дадем ясна сметка на какво се дължи, допълни Дончев.

По думите му, това се дължи на две години политическо безвремие и на темата "корупция", която е перманентна част от политическите скандали. "Ние много обичаме и сме големи майстори в това да убедим целия свят как сме най-корумпираната държава в света", коментира Дончев и допълни:

"Укорът на Рюте за 50 евро такса за преминаване на българската граница се надявам да не е верен. А оградата не може да спре преминаването. Ако искаме да имаме по-силна позиция навън, трябва да излъчваме по-адекватни и синхронни сигнали. Българските политици трябва да престанат да си решават вътрешните проблеми чрез европейските институции".

Поемане на оперативния контрол, а не национализация. Това беше краткия ткоментар на Дончев по отношение на проблема с "Лукойл България". Той уточни, че рафинерията може да работи и с друг вид петрол, не само с руски.

mediapool.bg