Кламер БГ - Новини: "Това не е никакво Гуантанамо". Албания и Италия със споразумение за мигрантите

"Това не е никакво Гуантанамо". Албания и Италия със споразумение за мигрантите

Европа

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 14:21ч.
"Това не е никакво Гуантанамо". Албания и Италия със споразумение за мигрантите

Сн. БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони защити споразумението между Италия и Албания за мигрантите, като каза, че то "е иновативно споразумение, което показва дух на европейско сътрудничество“, съобщиха Албанското радио и телевизия и италианския вестник "Кориере дела сера“.

Секретарят на партия "Повече Европа“ Рикардо Маджи, цитиран от Евронюз Албания, заяви в началото на ноември, че споразумението, което предвижда да бъдат изградени два центъра за мигранти в Албания, ще създаде в Албания затвор, подобен на Гуантанамо.

Гуантанамо е американски затвор в Югоизточна Куба, където са държани затворници след терористичното нападение в САЩ на 11 септември 2001 г.

Мелони отговори вчера на критиките на италианската опозиция, като каза, че споразумението с Албания "не е никакво Гуантанамо".

"Албания не е нацистка Германия“, заяви Мелони, цитирана от БТА.

Итало-албанското споразумение за управление на миграционните потоци предвижда създаване на два центъра, в които ще бъдат задържани не повече от 3000 мигранти едновременно.

Те ще останат там до обработване на молбите им за убежище.

Това ще се отнася само до мигрантите, спасени в морето от италианските власти, които ще бъдат отвеждани в центровете в Албания, но не и за тези, които са били спасени от кораби на неправителствени организации или вече са пристигнали в Италия.

По информация на Албанското радио и телевизия, итало-албанското споразумение ще бъде гласувано на пленарно заседание в италианския парламент на 21 декември.

mediapool.bg