Кламер БГ - Новини: Гърция ще изплати предсрочно част от заемите си към еврозоната

Гърция ще изплати предсрочно част от заемите си към еврозоната

Европа

|
Вт, 28 Ноем 2023г. 16:47ч.
Гърция ще изплати предсрочно част от заемите си към еврозоната

Гърция ще изплати предсрочно част от заемите си към еврозоната

Идния месец Гърция ще изплати предсрочно 5,3 млрд. евро от средствата, които дължи на страните от еврозоната, които Атина получи в рамките на първия спасителен заем, предаде Ройтерс. Южната ни съседка се надява да повтори този ход и през 2024 г.

Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) отпуснаха на Гърция повече от 260 млрд. евро по време на гръцката дългова криза, която започна в края на 2009 г. и продължи десетилетие. Средствата бяха предоставени с изискването за строги мерки за икономии.

Третият пакет финансова помощ за страната приключи през 2018 г.

„На 15 декември ще изплатим по-рано от очакваното 5,3 млрд. евро на страните от еврозоната“, заяви за Ройтерс служител на гръцкото Министерство на финансите, пожелал анонимност. Той добави, че плащането засяга заеми с падеж през 2024 и 2025 г.

Гърция наскоро възстанови инвестиционния си кредитен рейтинг, след като в продължение на 13 години беше с рейтинг "боклук".

Миналата година страната изплати докрай с две години по-рано дългове към Международния валутен фонд (МВФ) на обща стойност 28 милиарда евро, предоставени между 2010 и 2014 г. Гърция също така изплати предсрочно и 2,7 млрд. евро на страните от еврозоната.

„През следващата година може да изплатим предсрочно още двустранни заеми“, каза за Ройтерс друг анонимен представител на гръцкото Министерство на финансите.

Страните от еврозоната отпуснаха на Гърция 53 млрд. евро като двустранни заеми по т.нар. Гръцки кредитен механизъм (GLF) с краен срок до 2041 г. С планираното плащане през декември Гърция ще е изплатила общо около 13 млрд. евро.

Откакто излезе от спасителната програма през 2018 г., Гърция започна да разчита само на облигационните пазари, за да покрие нуждите си от заеми. Тя планира да заеме около 7 млрд. евро през следващата година.

Страната разполага с ликвиден буфер от над 35 млрд. евро, дължащ се на по-високите от очакваното данъчни приходи, силния растеж и първичните излишъци.

Гърция прогнозира, че икономическият й растеж ще достигне 2,9 процента през 2024 г., след като тази година икономиката й нарасне с 2,4 процента, което е над два пъти повече от средното за еврозоната. Атина се надява да постигне първичен бюджетен излишък от 2,1 процента от БВП следващата година благодарение на увеличение на инвестициите и на значителни приходи от туризъм.

mediapool.bg