Кламер БГ - Новини: София събра дигиталния елит от близо сто държави

София събра дигиталния елит от близо сто държави

Технологии

|
Вт, 25 Апр 2017г. 18:08ч.
София събра дигиталния елит от близо сто държави

Осмото издание на най-мащабния форум за технологии, иновации и бизнес предприемачество в Европа Уебит (Webit Festival Europe) събра в София над пет хиляди участници от близо 100 страни от целия свят. Стартът на двудневния форум бе даден във вторник в присъствието на президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев, министъра на икономиката Теодор Седларски, кмета на София Йорданка Фандъкова, Пламен Русев, председател на Webit Foundation, както и хиляди предприемачи, мениджъри, представители на държавни институции, стартъпи и експерти от областта на информационните технологии.

"В България има работещ, растящ, успешен и ориентиран към износ сектор на информационните технологии. Условията за развитие на високотехнологичeн бизнес се подобряват. Страната е на челни места в множество класации с топ дестинации за привличане и стартиране на нов бизнес. Скоро беше приета национална стратегия за развитие на Индустрия 4.0 и за дигитализация на българската икономика. Всичко това ще допринесе за налагане на страната като дигитален хъб и ключов регионален център за стартиране на нов бизнес в сектора“, заяви пред форума икономическият министър Теодор Седларски.

Той допълни, че България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. ИТ- секторът е сред най-динамично развиващите се в българската икономика и генерира 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката ни, а 73.3% от наетите в него са на възраст под 40 години, допълни Седларски.

Президентът Румен Радев си припомни как, започвайки кариерата си на летец-изтребител на самолет от корейската война, е разчитал само на няколко уреда и собствените си очи, но следващите машини са ставали все по-модерни, по-оборудвани и усъвършенствани, за да се стигне до съвременните изтребители с комуникация в реално време и обмен на тактическа обстановка.

Според него обаче така е изникнало по-сериозното предизвикателство – да се управлява информация. "Страшно трудно нещо. Да носиш отговорност за своите решения, базирани на тази информация. Така че, в авиацията, в бойната авиация, давам само пример, ние преживяхме една дълбока трансформация. Но ако погледнем, това се случва в ежедневието с всеки един от нас. Ние вече все по-малко управляваме физически процеси, от сутрин до вечер. Ние, всеки един от нас, всеки миг, управлява някаква информация. С всички мобилни устройства, каквито са около него. Те са част от нас", посочи държавният глава.

"Бумът в цифровите технологии, в индустриите, в това цифрово предприемачество, води след себе си много последствия. Те имат социален, политически, бизнес, ако щете философски характер. Те могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни. Зависи как ще ги развиваме, зависи как ще ги използваме. Защото в резултат на тези технологии цели професии, традиционни, с които сме свикнали, ще изчезнат в най-скоро време", каза още Радев.

"Благодарение на цифровите технологии, днес в рамките на един ден може да се свали правителство. Няма тайни за информацията. И разбира се, големият философски въпрос: "Къде сме ние като човешки същества, в цялата тази дълбока трансформация, която се извършва около нас и в самите нас?"", коментира президентът. Други големи въпроси според него са: Каква част от дейността ще остава за нашия, човешки интелект, каква ще отива за тези нови, развиващи се устройства? Как ще се интегрираме, как ще си взаимодействаме? Какво става с нашите чисто човешки ценности?

"Дали ще има нов поглед върху тези проблеми, аз ще се радвам и съм убеден, че точно тук на този прекрасен форум и то в София, България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят и ще се радвам изключително много, ако търсите отговор на тези въпроси. Да гледате повече в бъдещето, ако се обединявате около общите европейски човешки ценности за мир и прогрес, така че тези технологии да служат на нас“, каза още Румен Радев.

Кметът Йорданка Фандъкова представи София като град, който има възможности и ресурси, както и воля да се развива като дигитална столица на новите пазари.

"През последните години предприемаческата екосистема направи съществен прогрес и сега навлиза във фаза, в която стартъпите започват да се радват на устойчива реализация на своите бизнес модели. Междувременно глобални лидери в ИТ-сектора извършват част от развойната си дейност в града", посочи тя.

В рамките на форума с видео обръщения към публиката се включиха и министърът на науката и технологиите на Китай Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

В рамките на двудневния форум над 300 лектори ще споделят безценен опит от водещите световни компании.

mediapool.bg