Кламер БГ - Новини: "Гардиън": Хакерската атака разкри уязвимостта ни от феодалните интернет барони

"Гардиън": Хакерската атака разкри уязвимостта ни от феодалните интернет барони

Технологии

|
Пон, 15 Май 2017г. 12:42ч.
"Гардиън": Хакерската атака разкри уязвимостта ни от феодалните интернет барони

По веригата на отговорността се натрупват много виновни, тази отговорност се "размива" и в крайна сметка всеки си измива ръцете. А цената я плащат изцяло жертвите на хакерите. Това пише в понеделник британският вестник "Гардиън" по повод незапомнената международна хакерска атака от края на миналата седмица.

Великобритания и особено нейната Национална здравна служба (НЗС) бяха сред най-засегнатите, което обяснява раздразнението на британските медии от нанесените поражения и настояването им за търсене на виновниците.

В редакционна статия лондонският "Гардиън" още в заглавието прави извода, че сигурността в интернет изисква колективни действия. Тя започва с предупреждението на Европол и на НЗС, че в началото на новата седмица хакерската атака може да бъде подновена и служителите трябва да внимават, като включват компютрите си.

Според вестника една от причините за уязвимостта на НЗС вероятно е недофинансирането й от бюджета, но вината е главно на софтуерните производители и на националните агенции, отговарящи за контрола и сигурността на компютърните мрежи. Грандиозната атака, която порази най-малко 150 страни, е илюстрация колко уязвими са тези мрежи и програмните продукти, от които зависят обществата и икономиките днес.

Странна ирония е, отбелязва вестникът, че самите неизвестни създатели на вируса "Уонакрай" са оставили "пролука" в системата за сигурност на зловредното си творение, която позволи атаката да бъде спряна след разкриването на пропуска в софтуера на "Майкрософт" - създателя на най-масовия програмен продукт "Уиндоуз".

Ние не знаем какви са щетите, причинени от "Уонакрай". Вероятно са починали хора, травматологични отделения в британските болници бяха затворени, отложени бяха операции. Тази атака, освен останалото, служи и като предупреждение, че нищо и никъде в нашето общество днес не е сигурно, продължава "Гардиън".

Според вестника най-голямата слабост на програмния продукт на "Майкрософт", позволила на заразата бързо да се разпространи, е била идентифицирана още преди години от Националната служба за сигурност на САЩ, която несъмнено е информирала британската правителствена агенция, отговаряща за киберсигурността. Последната обаче не е информирала никого, а е задържала информацията за себе си.

Ако тази агенция смяташе за свое приоритетно задължение да защитава приятелските компютърни мрежи, тя би могла да разпрати предупреждение, но не го е сторила. Едва когато тази съществена информация е била открадната и публикувана в интернет, "Майкрософт" отговори със спешен коригиращ програмен инструмент, предоставящ защита, но уви, вече късно.

Така по веригата на отговорността се натрупват много виновни, тази отговорност се "размива" и в крайна сметка всеки си измива ръцете, отбелязва "Гардиън". А цената я плащат изцяло жертвите на хакерите.

Атаката срещу НЗС е само част от разрастващата се международна безотговорност и беззаконие, които показват колко оптимистични са били мечтите на либертарианците от ранната интернет епоха. Резултатът е, че слободията в интернет доведе до един вид "феодална система, в която не само отделните хора, но дори мощни компании, банки и правителствени служби при своите операции в киберпространството са просто едни невъоръжени васални селяни, зависими от Майкрософт, Гугъл или други интернет барони, които да ги защитават от крадци и бандити, готови да използват слабости в системите. В замяна на такава жизненоважна защита те са заложили виртуалните ни животи", подчертава британският всекидневник и настоява да бъдат взети всички необходими мерки, които да защитят хората от следващата атака, която очевидно е неизбежна.

Това, разбира се, струва пари, но правителствата трябва да приемат дигиталната сигурност толкова сериозно, колкото и хигиената в болниците. А в по-далечен план трябва да работим за демократичен контрол над цялата система на дигиталния феодализъм, заключава "Гардиън".

Друг лондонски всекидневник - "Телеграф", също смята, че е задължение на правителството да защитава живота, свободата и собствеността на гражданите. Природата на заплахата за обществения ред се променя с времето, но това фундаментално задължение си остава. Следователно хакерската атака срещу НЗС, свързана с изнудване за паричен откуп, е присъда срещу държавата, която не си върши работата. Великобритания явно има проблем с киберпрестъпността и следващото правителство трябва да постави този проблем като свой абсолютен приоритет.

Така вестникът свързва хакерската атака с текущата предизборна кампания във Великобритания и изразява недоволство, че нито една от двете основни партии не е включила този проблем в предизборните си манифести.

Скандално е, че за уязвимостта на НЗС, която бе очевидна от известно време, не бе направено нищо. Страната трябва да знае кой е виновен за това. Мениджърите трябва да понесат отговорност за провала, а не да им се разминава, както често става в системата на НЗС, пише "Телеграф" в редакционната си статия.

По очевидно предизборни съображения обаче "Телеграф", който подкрепя управляващата сега Консервативна партия, заобикаля въпроса за вината на сегашното правителство, което е на власт от над 7 г.

mediapool.bg