Кламер БГ - Новини: "Майкрософт" временно спира ъпдейтите за AMD процесори

"Майкрософт" временно спира ъпдейтите за AMD процесори

Технологии

|
Вт, 09 Ян 2018г. 13:16ч.
"Майкрософт" временно спира ъпдейтите за AMD процесори

След многобройни оплаквания в потребителските форуми, ъпдейтите срещу наскоро огласените бъгове в сигурността на Интел платформите ще бъдат спрени за компютрите с AMD процесори, съобщава theverge.com. Някои от компютрите, които използват системен набор AMD, не могат да стартират операционната система в резултат на спешно публикуваните поправки и стават напълно неизползваеми

Според "Майкрософт", проблемът се дължи на некоректна документация за някои от чиповете на AMD. Засегнатите потребители могат да посетят страницата, където се публикува информация за проблема и варианти за решаването му.

Междувременно бе публикуван списък на уязвимите процесори за мобилни устройства ARM. Малко по-рано и "Интел" (Intel) огласи пълния списък на засегнатите си продукти.

Заради сериозните пробиви в процесорните архитектури, обявен в края на миналата седмица, големите имена от IT индустрията започнаха да разработват поправки за софтуерните си продукти, а списъкът на засегнатите постоянно нараства.

По-сериозният проблем получи името Meltdown (Разтопяване). Той е хардуерен, заложен е още при производството и може да бъде решен само с вторични мерки. Възможните решения са софтуерни, но в този случай се проявяват проблеми с производителността на компютрите и съвместимостта между различните платформи.

Вторият бъг, който е посочван като софтуерен, води до същите рискове, но с повече възможни поправки. Получил е името Spectre (Привидение) и от своя страна има две документирани разновидности.

mediapool.bg