Кламер БГ - Новини: Зачестяват компютърните вируси с цел откуп

Зачестяват компютърните вируси с цел откуп

Технологии

|
Вт, 31 Окт 2017г. 19:17ч.
Зачестяват компютърните вируси с цел откуп

Зачестява използването на компютърни вируси с цел откуп и това се превръща в основен проблем за опазването на информация. Атаките се извършват с определен вид зловреден софтуер - рансъмуер, който кодира информацията на засегнатия компютър. Нарастват и случаите на DDoS атаки (технология за изкарване от строя на избрани сървъри и мрежи), сексуалната експлоатация на деца, както и престъпления, извършвани чрез т. нар. "тъмна мрежа". Това стана ясно по време на Четвъртия регионален форум за Югоизточна Европа по киберсигурност и киберпрестъпления, проведен в понеделник и вторник София.

Като водещи проблеми на сигурността бяха посочени и политиките за защита на личните данни, информационното осигуряване и киберзащитата на европредседателството на България, онлайн разплащанията, внедряването и управлението на процеси, защита от хакерски атаки и регулацията за използване на безпилотните летателни апарати – дронове.

Лектори и участници във форума бяха представители на европейските институции и държавните органи от сектор киберсигурност, колегите им от САЩ, лектори от големите IT компании като Майкрософт и Фейсбук, анализатори и експерти.

Росен Желязков от държавна агенция "Електронно управление“ посочи, че общоевропейските действия за защита са от основно значение и темите, свързани с киберсигурността, правоприлагането и съвместния подход между държавите – членки, са изключително важни за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018.

Подобряването на капацитета за реакция при киберзаплахи е сред основните предизвикателства, пред които се изправяме днес, посочи Робърт Нови, заместник-директор на Службата по разследвания към американските Специални служби. От 1995 г. насам в нея функционира специално звено за електронни престъпления, което работи с различните федерални и щатски институции.

Поради ограничения ресурс на отделните агенции да се противопоставят и овладяват киберпрестъпността, публично-частното партньорство е от ключово значение и трябва да заема сериозен дял в организацията за реагиране при кризи, смята американският експерт.

Лесли Смит, инженер по сигурността във социалната мрежа Фейсбук, определи като първостепенна и ресурсоемка задача сигурността на потребителите и техните акаунтии. Той обясни, че компанията използва авангардни технологии като използването на самообучаващ се изкуствен интелект, който постоянно реагира на променящата се среда и заплахи. Роботите на социалната мрежа следят за подозрителна активност, многократни опити за вход в потребителските профили, както и рязка промяна на местоположението. Последното е сигурен знак за използване на маскиращи заобиколни маршрути. Това невинаги се прави с престъпна цел и често причината за търсене на анонимност са политики на ограничения и цензура в частни, публични и правителствени мрежи. По тази причина истинските атаки стават още по-трудни за отсяване и блокиране.

Друга практика - използването на дронове за криминални дейности, набира все повече популярност в Европа и САЩ, посочиха експерти. Освен за пренасяне на наркотици или оръжие, дроновете могат да се използват от терористични групи за атаки над мирното население. В рамките на Европейския съюз има сериозни разлики в нормативната основа, като в някои държави тя изобщо липсва, а в други е твърде рестриктивна. В бъдеще трябва да се уточняват и подходите за прилагане на ограниченията, в това число и способите са сваляне на нарушителите, без това да заплашва редовния въздушен трафик.

mediapool.bg