Кламер БГ - Новини: Тбилиси: Бившият грузински президент Саакашвили ще излежи срока на присъдата си

Тбилиси: Бившият грузински президент Саакашвили ще излежи срока на присъдата си

Свят

|
Пон, 04 Окт 2021г. 13:01ч.
Тбилиси: Бившият грузински президент Саакашвили ще излежи срока на присъдата си

Михаил Саакашвили

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили ще излежи целия срок на присъдата си от шест години затвор, заяви в неделя премиерът на Грузия Ираклий Гарибашвили в интервю за телевизия "Имеди”.

"Заявявам напълно отговорно, че Саакашвили ще излежи изцяло срока на присъдата си. Към днес той е осъден на шест години затвор. Тази присъда е произнесена на последна инстанция. Дори при нас да дойде който и да било човек на планетата и да поиска, да призове да бъде освободен, днес в правителството това никой няма да го направи", каза Гарибашвили.

Той благодари на президентката Саломе Зурабишвили, която отказа да помилва бившия президент.

Според Гарибашвили той и негови съратници са планирали да убият няколко опозиционери в Тбилиси, за да делегитимират властта в Грузия. Премиерът каза, че ако Саакашвили не е бил арестуван, той е щял да се появи на митинг на опозицията на 3 октомври, а когато властите направели опит да го задържат, щели да започнат безредици. Според една от версиите на разследващите щяло да последва убийството на няколко опозиционни дейци, за да бъде делегитимирана властта в страната.

Саакашвили беше задържан в Грузия на 1 октомври и в момента се намира в затвора в град Рустави недалеч от столицата Тбилиси. Той е осъден по две дела, свързани с убийството на сътрудника на Обединената банка на Грузия Сандро Гиргвлиани и с побоя над депутата Валерий Гелашвили. По едното той получи три години лишаване от свобода, а по другото шест години затвор.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви, че лично ще се ангажира да върне в Украйна Саакашвили, който има украински паспорт.

mediapool.bg