Кламер БГ - Новини: Правителството на ЦАР обвинява руски военни инструктори в правонарушения

Правителството на ЦАР обвинява руски военни инструктори в правонарушения

Свят

|
Пон, 04 Окт 2021г. 13:32ч.
Правителството на ЦАР обвинява руски военни инструктори в правонарушения

Правителството на ЦАР обвинява руски военни инструктори в правонарушения

Руски военни инструктори са нарушавали човешките права в Централноафриканската република при сражения с бунтовници тази година. Това показва правителствен доклад, който дава допълнителни доказателства за нарушения, отбелязани в доклад на ООН по-рано през годината, предаде Ройтерс.

Армията на ЦАР, подкрепяна от миротворци на ООН, от руски и руандийски войски, води боеве с бунтовници, които искат анулиране на резултатите от изборите през декември миналата година, на които президентът Фостен-Арканж Туадера беше обявен за победител. През януари бунтовниците предприеха нападение срещу столицата Банги и бяха отблъснати след продължителни сражения.

Правителството започна разследване за злоупотреби по време на контраофанзивата в периода декември - април, след като ООН заяви в доклад, че руски военни инструктори и войници на ЦАР са убили мирни жители, окупирали са училища и са извършили мародерства.

Оповестеният вчера правителствен доклад е установил 103 случая на правонарушения, извършени от руски инструктори, войници на ЦАР и бунтовници. Според доклада случаите са включвали убийства без съд и присъда, произволни арести и изтезания.

mediapool.bg