Кламер БГ - Новини: Татяна Дончева: Заради Европа ГЕРБ къса живо месо като маха Гешев

Татяна Дончева: Заради Европа ГЕРБ къса живо месо като маха Гешев

България

|
Съб, 13 Май 2023г. 12:00ч.
Татяна Дончева: Заради Европа ГЕРБ къса живо месо като маха Гешев

Татяна Дончева: Заради Европа ГЕРБ къса живо месо като маха Гешев

ГЕРБ трябва да къса живо месо, като подкрепя смяната на главния прокурор Иван Гешев, но партията е принудена да направи това. Това смята Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", което е част от новата политическа коалиция "Левицата", която участва на последните избори, но не влезе в парламента.

Според нея Бойко Борисов и ГЕРБ са принудени да сменят главния прокурор заради Европа.

Допълнителен аргумент е, че партията търси начин да си осигури коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), а тя минава през махането на Гешев, каза Дончева.

Процедурата по отстраняването на Иван Гешев ще е сложна, смята Дончева, която е адвокат по професия.

Според нея най-чистият вариант е Иван Гешев сам да си подаде оставката, за да не се стига до грозни процедури дали е уронил престижа на съдебната власт. След като и най-приближените му прокурори се обърнаха срещу него това е най-добрият начин за Гешев, смята Дончева.

Според нея обвиненията, че Гешев е допуснал израелския експерт, който присъствал на мястото на взрива, няма да издържат."Той ще каже, че не е наблюдаващ прокурор и никъде никого не е допускал", аргументира се юристката.

"Гешев е неправилно назначение на един човек, готвен за милиционер, на пост, изискващ магистратски качества. А той като юрист е посредствен, под средното ниво. Изборът му беше грешен, защото селекционерите му бяха кръга на Пеевски, ГЕРБ, библиотекарите. Това създава нездрава среда в прокуратурата. Прокуратурата е най-ощетената среда в този преход", коментира Дончева.

Според нея Гешев няма да спечели нищо, ако внезапно предприеме някакви арести в отговор на искането за оставката. "Имаме съдебен контрол и повече от 72 часа никой няма да престои в ареста", смята Дончева.

Тя посъветва Борисов и ГЕРБ да предложат на Иван Гешев подходяща длъжност, която да го задоволи, и по този начин да си уредят проблема с него.

Същото предложение преди дни направи и бившата барета и сътрудник на ДАНС, а сега бизнесемен, Алексей Петров.

До момента главният прокурор Иван Гешев не е коментирал искането за отстраняването му от поста. То беше направено, докато той е на посещение в САЩ и няма официална информация дали вече е в България.

Според Дончева заместник-главният прокурор и началник на Националното следствие Борислав Сарафов, който първи се обърна срещу началника си, е същата история като нагласа и поведение като Гешев.

"Той е един от хората, кандидатите за трона. Ясен Тодоров - също", каза Дончева.

mediapool.bg