Кламер БГ - Новини: Талибаните се надяват Тръмп да спечели

Талибаните се надяват Тръмп да спечели

Свят

|
Нед, 11 Окт 2020г. 10:08ч.
Талибаните се надяват Тръмп да спечели

Президентът на САЩ получи неочаквана предизборна подкрепа от говорител на афганистанските талибани в интервю за тв мрежа Си Би Ес нюз, предаде ДПА.

"Надяваме се той да спечели изборите и да приключи военното присъствие на САЩ в Афганистан", каза говорителят Забибула Муджахид в телефонно интервю пред телевизията през уикенда.

Друг талибански представител изрази пред Си Би Ес нюз безпокойство по повод новината, че Тръмп се е заразил с коронавирус.

Лекарят на Белия дом Шон Конли обаче обяви късно в събота, че последният тест на президента Доналд Тръмп е показал, че той вече не представлява "риск за предаване (на вируса) на други", предадоха осведомителните агенции.

По думите на лекаря изследванията са показали липсата на доказателства, че в организма на Тръмп има "активно възпроизвеждане на вируса". Не последва незабавен коментар на Белия домо дали изявлението на Конли означава, че тестът на президента за наличие на вируса е негативен.

Подкрепата на талибаните бе отхвърлена от предизборния щаб на Тръмп. "Талибаните трябва да знаят, че президентът винаги ще защищава американските интереси с всички необходими средства", каза говорителят на щаба Тим Мърто пред същата тв мрежа.

В средата на миналия месец Тръмп каза, че иска да намали в близко бъдеще до 4000 числеността на американските войници на афганистанска територия. А по-рано тази седмица заяви, че американците може да се изтеглят от Афганистан до края на тази година.

През февруари т.г. САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение, според което чуждестранните войски ще напуснат Афганистан в срок от 14 месеца при гаранции за сигурност от страна на талибаните, припомни ДПА.

mediapool.bg