Кламер БГ - Новини: Тайвански министър на историческо посещение в Китай

Тайвански министър на историческо посещение в Китай

Свят

|
Вт, 28 Ян 2014г. 13:45ч.
Тайвански министър на историческо посещение в Китай

Тайванският министър за отношенията с Китай обяви, че ще посети страната през февруари за среща с китайския си колега. Това ще е първата визита от този род от шест десетилетия, предаде Франс прес.

Председателят на Съвета по континенталните въпроси с ранг на министър Ван Юйчъ ще замине на 11 февруари за среща с началника на китайското Бюро по тайвански въпроси Чжан Чжъцюн. Съветът изготвя китайската политика на Тайван.

Срещата им в източния град Нанкин е пример за водените от няколко години двустранни усилия за сближаване на разделените от гражданската война две територии.

Тайван и Китай преодоляха важен етап по пътя към размразяването на отношенията с подписването през 2010 г. на рамково споразумение за икономическо сътрудничество.

Това споразумение, както и други жестове на отваряне като възобновяването на преките самолетни полети, обаче бяха договорени от полуофициални органи, тъй като Пекин и Тайпе все още не поддържат официални отношения, отбелязва Франс прес.

В края на гражданската война от 1949 г. победените от комунистите на Мао войски на Гоминдана избягват от континента и потърсват убежище на остров Тайван. Пекин смята Тайван за своя територия и не се е отказал да го присъедини, при необходимост със сила. Отношенията между двете страни обаче се подобриха след избирането на подкрепящия връзките с Китай Ма Инцзю за президент през 2008 и преизбирането му през 2012 г.

mediapool.bg