Кламер БГ - Новини: Бивш румънски министър получи пет години затвор за злоупотреби

Бивш румънски министър получи пет години затвор за злоупотреби

Свят

|
Вт, 28 Ян 2014г. 14:03ч.
Бивш румънски министър получи пет години затвор за злоупотреби

Бившият министър на младежта и спорта на Румъния Моника Якоб Ридзи получи присъда от пет години затвор по обвинение в злоупотреба със служебно положение и документни измами във връзка с корупционни дейности, предаде румънската информационна агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Делото бе водено от Националната прокуратура за борба с корупцията. Обвинението на Ридзи е свързано с организирането на честванията за Деня на младежта през 2009 г. Според прокурорите бившата министърка е възложила незаконно на частни фирми договорите за националното отбелязване на празника, а нанесените щети за бюджета са за близо 650 000 евро.

Върховният касационен съд издаде няколко присъди срещу Ридзи по различните точки от обвинителния акт. Присъдите бяха слети и тя следва да изтърпи най-тежката - пет години затвор ефективно. Бившият министър от Демократично-либералната партия получи забрана да заема ръководни позиции в администрацията за три години след изтърпяване на наказанието.

По същото дело бяха обвинени още десетина лица, като някои от тях получиха ефективни, а други - условни присъди.

Моника Якоб Ридзи бе министър на младежта и спорта в периода декември 2008 - юли 2009 година. Обвиненията срещу нея бяха повдигнати през май 2011 г.

mediapool.bg