Кламер БГ - Новини: Полярният кодекс под обстрел

Полярният кодекс под обстрел

Свят

|
Вт, 28 Ян 2014г. 22:02ч.
Полярният кодекс под обстрел

Arctic-Shipping

Новите правила на Международната морска организация (IMO) за арктическо корабоплаване са критикувани като недостатъчни от екоорганизацията „Приятели на
Земята”.

През миналата седмица подкомисия на IMO одобри проект на „Полярен кодекс”, който в крайна сметка ще въведе задължителните екологични и мерки за безопасност за корабоплаването във водите на Арктика и Антарктика.

„За съжаление Полярният кодекс пропуска да обърне внимание на задаващата се опасност – недобре подготвени екипажи и подстандартни кораби да оперират във водите „уж” без лед”, пишат от „Приятели на Земята”.

Според директора на морската програма на екоорганизацията – Джон Калтенщейн, разпоредбите за опазване на околната среда, които ще влязат в сила с приемането на „Полярния кодекс”, са абсолютно нищожни.

“След четири години преговори в рамките на IMO, шипинговата и круизна индустрии успяха да покаже забележителни способности за защитата на бизнес интересите си. Успяха да „победят” всички екологични мерки, колкото незначителни да са те, и в същото време успешно тръбят колко уникални и ценни са полярните води”, добави още Калтенщейн.

През 2013, броят на преминалите съдове през Северния морски път в Арктика се е

увеличил с 54%, в сравнение предходната година.

Maritime.bg – Свят