Кламер БГ - Новини: Тагарев за Радев, "Миротворец" и пропагандата

Тагарев за Радев, "Миротворец" и пропагандата

България

|
Ср, 09 Авг 2023г. 17:43ч.
Тагарев за Радев, "Миротворец" и пропагандата

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

Рязко е намалял броят на желаещите да стават част от българската армия и това се дължи на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес", коментира военният министър Tодор Тагарев пред "Евронюз България".

Той даде за пример неверните твърдения, че България ще изпраща войници в Украйна.

"Тази година ситуацията е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, е много логично обяснение пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество", каза военният министър.

Армията от години е в кадрови колапс, като дори според официални над 20% от местата са свободни. Освен от ниските заплати, военните се оплакват от ограниченията на професията, лошите материални условия и неясните правила за кариерно развитие.

За Радев

По-късно в сряда Тагарев коментира пред журналисти и вчерашната си среща с президента Румен Радев, с когото са на диаметрално противоположни позиции за войната в Украйна.

"В продължение на близо два часа дискутирахме проблемите, които имаме в областта на сигурността, в областта на развитие на армията и на въоръжените сили, както и потенциалните решения. И това е съвсем нормално, аз се надявам, че ще имаме такива регулярни срещи през времето. Най-нормалното нещо е да се срещаме и да търсим съгласие за решаването на проблемите", посочи министърът на отбраната.

За "Миротворец"

Тагарев коментира още, че сайтът "Миротворец" не е бил конкретна тема на разговора му с ръководителя на украинското разузнаване генерал майор Кирило Буданов, който бе на посещение у нас.

"Това е неправителствен сайт. Група граждани, която изказва неудовлетворение от начина на поведение и бих казал пропаганда от страна на някаква друга група граждани, която в честност накърнява интересите на Украйна, поддържа руските позиции в този конфликт. Това има комуникативни последствия, също както и действията на много от тези журналисти в списъка", коментира Тодор Тагарев.

В сайта има списък на врагове на Украйна, сред които и български политици, анализатори и журналисти със силно проруски позиции.

В разпространено преди ден съобщение от българската служба "Военно разузнаване" за посещението на генерал Буданов у нас беше посочено, че "от българска страна беше поставен и изяснен въпросът със сайта “Миротворец".

mediapool.bg