Кламер БГ - Новини: Т-клетките срещу вируса на настинката пазят и от Covid-19

Т-клетките срещу вируса на настинката пазят и от Covid-19

Коронавирус

|
Пон, 10 Ян 2022г. 16:16ч.
Т-клетките срещу вируса на настинката пазят и от Covid-19

Т-клетките срещу вируса на настинката пазят и от Covid-19

Високите нива на Т-клетки срещу коронавируса на обикновената настинка могат да защитават организма и от Ковид-19, установи изследване на Импириъл колидж Лондон, цитирано от Ройтерс.

Имунитетът срещу Covid-19 е комплексен и се смята, че въпреки данните за спад на нивата на антитела шест месеца след ваксинация, Т-клетките играят важна роля в осигуряването на защита.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са проследени нивата на кръстосано-реактивни Т-клетки от предишни прекарани настинки при контакти с положителни за Covid-19 в 52 домакинства, за да се види дали хората ще развият инфекцията от новия коронавирус. Резултатите сочат, че 26-те души, които не са развили Covid-19, имат значително завишени нива на Т-клетки в сравнение с хората, които са се заразили.

Изследването не посочва колко време трае защитата от Т-клетките.

"Установихме, че високите нива на съществуващи отпреди Т-клетки, създадени от тялото при зараза с други човешки коронавируси като този на настинката например, могат да защитават от инфекцията Covid-19", каза ръководителят на изследването д-р Рия Кунду.

Авторите на проучването, публикувано в "Нейчър комюникейшън", казват, че протеините на вируса SARS-CoV-2,атакувани от Т-клетките, могат да насочат производителите на ваксини към нови обекти на атака във вируса. Настоящите ваксини атакуват шиповидния протеин, който постоянно мутира и създава варианти като Омикрон, а те отслабват ефикасността на ваксините срещу инфекцията със симптоми.

"Ние установихме, че за разлика от тях, вътрешните протеини, атакувани от Т-клетките, мутират много по-рядко", каза съавторът на изследването проф. Аджит Лалвани.

mediapool.bg