Кламер БГ - Новини: Пак проблем около доставката на ученическите тестове, поръчката е спряна

Пак проблем около доставката на ученическите тестове, поръчката е спряна

Коронавирус

|
Вт, 11 Ян 2022г. 14:14ч.
Пак проблем около доставката на ученическите тестове, поръчката е спряна

Пак проблем около доставката на ученическите тестове, поръчката е спряна

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на 12 500 000 бързи антигенни теста за ученици от 1-и до 12-и клас, която беше обявена на 30 декември миналата година. Причината: пропуски в процедурата, констатирани при вътрешен одит, разпореден от здравния министър Асена Сербезова.

В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която по-рано вече откри нередности при предходни поръчки на антигенни тестове от управлението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и ги прати на прокуратурата.

Спирането на процедурата отново поставя под риск доставката навреме на достатъчно количество тестове, за да се подсигури изследването на учениците. Според действащите правила учениците в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души се тестват веднъж седмично, за да посещават присъствени занятия. По последна информация от Министерството на образованието и науката (МОН) доставените до момента тестове ще стигнат до 17 януари – следващия понеделник.

От Министерството на здравеопазването казаха, че до края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове.

Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

mediapool.bg