Кламер БГ - Новини: Съюзници от войната и Германия отбелязаха заедно 75 г. от Арденската офанзива

Съюзници от войната и Германия отбелязаха заедно 75 г. от Арденската офанзива

Европа

|
Пон, 16 Дек 2019г. 17:07ч.
Съюзници от войната и Германия отбелязаха заедно 75 г. от Арденската офанзива

Съюзници и бившият им враг Германия отбелязаха заедно днес 75-ата годишнина от една от най-важните битки във Втората световна война - Арденската офанзива - сложила край на последния опит на Адолф Хитлер да обърне хода на конфликта, съобщи Асошиейтед прес в понеделник.

Призори на 16 декември над 200 000 германски войници започват неочаквано настъпление през гъстите гори на хълмистата област Ардени в Белгия и Люксембург. Американските войски забавят атаката достатъчно, за да може да дойдат подкрепления и да се обърне ходът на битката по Коледа. След месец боеве започва необратимо настъпление на съюзническите войски в Германия.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър отдаде почит на над 19-те хиляди американски войници, загинали в една от най-кървавите битки в историята на страната.

Церемонията се състоя при мемориал, издигнат на хълм в белгийския град Бастон.

"Техните усилия не само защитиха Америка, но и гарантираха, че народите на Европа ще бъдат отново свободни", каза Еспър, наричайки битката при Ардените "една от най-великите в американската история".

Въпреки че Германия губи много над 10 000 души в битката, продължила и през януари, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари на войските на САЩ.

"В този ден германците биха искали да благодарят на Съединените американски щати. Американските въоръжени сили, заедно с техните съюзници, освободиха Европа и освободиха Германия. Благодарим ви", каза Щайнмайер.

"Загиналите са жертви на омразата, заблудата и разрушителния гняв, чието начало започва от моята страна", заяви германският президент.

Втората проява за деня е на военно гробище в Люксембург, където е погребан героят от битката при Ардените, американският генерал Джордж Патън, заедно с около 5000 американски войници.

mediapool.bg