Кламер БГ - Новини: Северноирландски партии опитват да възстановят регионалното правителство

Северноирландски партии опитват да възстановят регионалното правителство

Европа

|
Пон, 16 Дек 2019г. 17:11ч.
Северноирландски партии опитват да възстановят регионалното правителство

Представители на двете най-големи партии в Северна Ирландия се срещнаха, за да направят опит за възстановяване на работата на регионалното правителство, предаде ДПА.

Британският министър по въпросите на Северна Ирландия Джулиан Смит съобщи в Туитър, че тази сутрин са били проведени конструктивни разговори с лидерите на двете формации.

Католическата, републиканска партия "Шин фейн" и протестантската, пробританска Демократична юнионистка партия (ДЮП) водят от близо три години спор за реформиране на управляващата в Северна Ирландия коалиция, който засега не е довел до никакъв резултат. Регионалното правителство не функционира от януари 2017 г., отбелязва ДПА.

Според мирното споразумение, сложило край на конфликта в Северна Ирландия, регионалното правителство може да работи само при условие, че най-големите партии от двете основни религиозни течения (протестантство и католицизъм) постигнат съгласие да си сътрудничат.

"Шин фейн" се изтегли от регионалното правителство заради спора си с ДЮП за проект за възобновяема енергия. Впоследствие католическата републиканска партия предяви искания ирландският език да стане официален в Северна Ирландия и да бъдат легализирани еднополовите бракове. Протестантската юнионистка формация се противопоставя и на двете искания.

Ако до средата на януари между двете северноирландски партии не бъде постигнато споразумение, трябва да бъдат произведени нови избори за регионален парламент. Възстановяването на работата на северноирландските институции е важно за Брекзит, тъй като те трябва да одобрят митническите споразумения, договорени от британския премиер Борис Джонсън с Брюксел, чиято цел е да бъде избегнато възстановяването на физическата граница между Обединеното кралство и Република Ирландия.

mediapool.bg