Кламер БГ - Новини: Финландия и Швеция поискаха официално членство в НАТО (Обновена)

Финландия и Швеция поискаха официално членство в НАТО (Обновена)

Свят

|
Нед, 15 Май 2022г. 19:34ч.
Финландия и Швеция поискаха официално членство в НАТО (Обновена)

Премиерът на Финландия Сана Марин и президентът Саули Нинистьо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В историческо решение, предизвикано от руската инвазия в Украйна, Финландия потвърди официално намерението си да се присъедини към НАТО, изоставяйки спазвания от десетилетия неутрален военен статут.

Финландия официално кандидатства за членство в НАТО, заяви в неделя сутринта президентът Саули Нинистьо на съвместна пресконференция в Хелзинки с премиера на страната Сана Марин.

"Ражда се защитена Финландия като част от стабилен, силен и отговорен северен регион. Ние печелим сигурност и също така даваме сигурност. Добре е да помним, че сигурността не е игра с нулев резултат", каза президентът.

Премиерът Сана Марин заяви, че сега предложението ще бъде изпратено в парламента за ратификация. "Нашето решение е историческо.Като член на НАТО ние ще носим отговорност и за сигурността на Алианса като цяло", допълни тя.

Часове по-късно управляващата в ШвецияСоциалдемократическа партия се обяви в подкрепа за влизане на страната в НАТО. Очаква се официалната молба за членство да бъде подадена следващата седмица.

Така 80 дни след войната на Русия в Украйна, руският президентВладимир Путин, който твърдеше, че иска да предотврати разширяването на НАТО, постигна точно това, отбелязва британският в. "Гардиан".

Финландия дели 1 300 километра граница с Русия и също като Швеция поддържаше стриктен политически неутралитет след края на Втората световна война, виждайки евентуално членство в НАТО като провокация към Москва.

Войната на Путин в Украйна, започната на 24 февруари, обаче предизвика коренна промяна в мисленето. Обществената подкрепа във Финландия за присъединяването към НАТО е около 75%, а в Швеция – между 50 и 60%.

Три дни след като лидерите на Финландия казаха, че трябва да задвижат процедурата за членство без отлагане, предложението влиза в понеделник за ратификация в парламента.

Предупрежденията на Путин не подействаха

В събота президентът Саули Нинистьо информира за решението руския си колега Путин в "директен и прям" разговор. Смятахме за важно да избегнем напрежение, каза той.

Русия многократно предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО, заявявайки, че една такава крачка ще я задължи да"възстанови военния баланс" чрез засилване на отбраната си в Балтийския регион, включително с разполагане на ядрено оръжие.

В разговора с финландския президент Путин е заявил, че "членството в НАТО ще е грешка, доколкото няма заплаха за сигурността на Финландия", се казва в съобщението на Кремъл.

В петък парламентарните партии в Швеция заявиха след съвместно обсъждане, че присъединяването към НАТО ще засили националната сигурност на страната и ще помогне за стабилизирането на северния регион на Европа. Управляващите Швеция социалдемократи дълги години бяха против членство в НАТО, но сега позицията им е променена.

Шведски медии съобщават, че Стокхолм възнамерява да стартира официално процедурата за членство във вторник, ден след Финландия.

Социалдемократите"ще работят за това Швеция, в случай че молбата ѝ за членство бъде удовлетворена", да бъде"против разполагането на ядрено оръжие и постоянни бази на шведска територия", се казва в декларация на партията, оповестена на 15 май.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че и двете страни са добре дошли и ще бъдат посрещнати с отворени обятия. Той обеща процесът по присъединяването им да е бърз, макар че формалната процедура на одобрение може да отнеме няколко месеца.

Резервите на Турция няма да са пречка

ЗасегаТурция е единствената страна член на НАТО, която изрази резерви към Финландия и Швеция – според турския президент Реджеп Ердоган двете страни имат благосклонно отношение към кюрдската ПКК, която в списъка на ЕС с терористични организации.

Турският министър на външните работи проведе снощи тристранна среща с колегите си от Швеция и Финландия и обсъди с тях намерението им да се присъединят към НАТО, съобщи Анадолската агенция.

"Срещнах се в Берлин с колегите си Ан Линде от Швеция и (Пека) Хаависто от Финландия в рамките на неформалната среща на външните министри на НАТО", написа Чавушоглу в Туитър.

Преди срещата на НАТО Чавушоглу каза, че Швеция и Финландия "открито подкрепят и си взаимодействат с терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН)", които "извършват нападения срещу Турция и убиват турски войници и граждани".

"Поради това е неприемливо и скандално, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация. И заради нашата борба срещу тази терористична организация има експортни ограничения за продукция на отбранителната индустрия, която ние внасяме от съюзници и от някои от страните, които планират да станат членки на НАТО", заяви турският външен министър.

Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа като клон на действащата в Турция Кюрдска работническа партия, която е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Шведският външен министърАн Линде заяви в Берлин, че "както (и целият) ЕС, ние смятаме, че ПКК е терористична организация".

Шведският вестник "Афтонбладет" пише, че Линде е съобщила, че ще разговаря с Чавушоглу и в неделя. "Не е вярно, че ние няма да определим ПКК като терористична организация. Ако е възникнало подобно усещане, това трябва да се изясни", допълни тя.

По-късно в неделя генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви: "Турция ясно посочи, че няма намерение да блокира"присъединяването на Финландия и Швеция. Американският държавен секретарАнтъни Блинкънсъщо изрази убеденост, че 30-те страни членки ще стигнат до консенсус по приемането на двете северни държави.

Финландия и Швеция вече по същество са членки на НАТО

Външният министър на Германия Аналена Бербоккоментира, че Финландия и Швеция вече по същество са членки на НАТО, но просто им липсва официалната членска карта, съобщи Ройтерс.

"Швеция и Финландия са не само наши партньори, не само наши приятели, те отдавна са членове на нашето европейско семейство. Затова имате пълната ни подкрепа във всички решения, които вземате с оглед на собствената ви сигурност", каза Бербок пред репортери в края на среща на външните министри на НАТО в Берлин.

НАТО е готова да засили гаранциите за сигурност на Финландия и Швеция преди приемането им за членки на пакта, по-специално като засили присъствието му в тези страни. Алиансът ще се опита да ускори процедурата по приемане, каза Столтенберг.

Украйна "може да спечели" войната с Русия, която "не се развива" според предвижданията на Москва, коментира Столтенберг."Основната й офанзива в Донбас е в мъртва точка, Русия не постига стратегическите си цели", отбеляза той.

Обявената кандидатура на Финландия и на Швеция за НАТО е доказателство, че "агресията не носи изгоди", добави Столтенберг по повод руската инвазия в Украйна, подтикнала към тази стъпка двете страни.

Държавите от НАТО са готови да предоставят на Украйна военна помощ дотогава, докогато е необходимо, увери Аналена Бербок след срещата.

mediapool.bg