Кламер БГ - Новини: Иран обмисля да изнася газ за Европа

Иран обмисля да изнася газ за Европа

Свят

|
Пон, 16 Май 2022г. 13:15ч.
Иран обмисля да изнася газ за Европа

Иран обмисля да изнася газ за Европа`

Иран проучва възможността да изнася газ за Европа. Това заяви днес служител от министерството на петрола на фона на скок в цените на енергията, предизвикан от войната, водена от Русия в Украйна, съобщи Франс прес.

"Иран проучва темата, но още не сме стигнали до извод", заяви зам.-министърът на петрола Маджид Чегени, цитиран от официалната пресагенция на министерството Шана.

"Иран все така се стреми да развива енергийната дипломация и да разширява пазара", добави той.

Енергийната индустрия на Иран, чиито доказани резерви на газ са сред най-големите в света, е под ударите на американски санкции от 2018 г., когато Вашингтон се оттегли от Виенското споразумение за ядрената програма на Техеран, сключено през 2015 г. от Ислямската република с великите сили.

Нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика главоломно поскъпване на петрола и газа; много от индустриите на европейските държави са в зависимост от енергийните ресурси на Русия.

Ситуацията се изостри в сряда, когато Киев заяви, че Русия е прекъснала газовите доставки през ключов транзитен хъб в Източна Украйна.

Миналата година ЕС получи близо 155 милиарда куб. метра руски газ – 45 на сто от общия му внос в общността.

Чегени потвърди, че Техеран и Багдад са подписали преди няколко седмици споразумение, по силата на което Ислямската република ще увеличи своя износ на газ за Ирак.

Заради малкото инвестиции в Ирак вследствие на десетилетията войни и санкции, задоволяването на една трета от газовите нужди на страната зависи от Иран.

mediapool.bg