Кламер БГ - Новини: Сърбия насочва към България и Хърватия вълна от мигранти

Сърбия насочва към България и Хърватия вълна от мигранти

Европа

|
Ср, 19 Авг 2015г. 16:39ч.
Сърбия насочва към България и Хърватия вълна от мигранти

Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия, обяви в сряда сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС.

"Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия. Имигрантите знаят от къде да минат, за да достигнат желаната цел", каза министърът.

Според официалните данни на властите в Белград от началото на годината в Сърбия са влезли около 80 000 души. Тяхната цел е Западна Европа, но Унгария построи стена по границата си със Сърбия и това е наложило на правителството в Белград да промени подхода си.

"Това (пренасочването на имигрантите) означава, че на Сърбия няма да й се наложи изграждането на лагери за бежанци, защото след окончателното затваряне на границата с Унгария не очакваме увеличаване на броя на имигрантите", каза още Дачич, който дълги години бе близък до сръбския диктатор Слободан Милошевич и говорител на неговата партия.

Властите в Унгария в началото на юли взеха решение за изграждане на стена по 175 км. граница със Сърбия. Строителството трябва да приключи в края на този месец. В началото на септември унгарската полиция ще изпрати няколко хиляди полицаи по границата със Сърбия.

През тази година България на свой ред започна да строи стена по цялата си граница с Турция. Сега се оказва, че основният миграционен натиск върху страната може да дойде от запад.

По-рано същия ден сръбския премиер Александър Вучич дръпна реч, с която приветства имигрантите в Сърбия "по пътя им към Европа". "Добре дошли в Сърбия, имигранти! Ще направим всичко възможно тук да се чувствате сигурни, така както сте били у дома", каза Вучич по време среща с бежанци от Сирия и Афганистан, състояла се на централната гара в Белград.

Министър-председателят каза, че скоро предстои да бъде изграден приемен център за бежанци в Белград.

"Сърбия е посрещнала бежанците от Сирия и Афганистан с такава топлина, каквато никой не им е дал никъде. Горд съм, че Сърбия се превърна в най-сигурното място за тях по пътя им към Европа. Пожелавам им да намерят своето щастие", каза още премиерът. Той ги попита дали всичко им е наред в Сърбия и те отговориха утвърдително.

Огромната част от бежанците идват в Сърбия от Гърция, като преминават през Македония.

"За един ден в Сърбия се приемат и обработват повече имигранти, отколкото в целия ЕС", каза още Александър Вучич, като твърдението му е много силно преувеличено.

mediapool.bg