Кламер БГ - Новини: След Холандия Русия заплашва и вноса на цветя от Чехия и Словакия

След Холандия Русия заплашва и вноса на цветя от Чехия и Словакия

Европа

|
Ср, 19 Авг 2015г. 16:53ч.
След Холандия Русия заплашва и вноса на цветя от Чехия и Словакия

След затягането на условията за внос за внос на цветя от Холандия през европейски страни, в сила от 10 август, руската санитарна служба Росселхознадзор заплашва да въведе ембарго за вноса от Чехия и Словакия, ако двете страни не престанат да сертифицират холандска продукция, съдържаща пестициди, съобщава чешкият сайт 420on.cz.

През юли цветя от Холандия са станали причина за възникване на алергии в Русия, отбелязва в. "Ведомости".

В края на юли Росселхознадзор се свърза с фитосанитарните служби на Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България, за да обсъди проблемите с вноса на цветя от Холандия. Предложено беше на страните, сертифициращи холандски цветя за руския пазар, да престанат да издават такива документи.

Чехия не отвърна на молбата на руската ветеринарна и фитосанитарна инспекция и продължи да сертифицира холандски цветя, поради което Русия я заплаши с пълно ембарго за внос на цветя.

От 10 август вносът на холандски цветя в Русия е позволен, само след като цветята преминат лабораторни тестове. Според местни търговци заради ограниченията цветята на руския пазар ще поскъпнат 2-3 пъти.

mediapool.bg

Вижте още

Съб, 23 Дек 2023г. 13:49ч.
Чехия е в ден на траур
Европа: Чехия е в ден на траур