Кламер БГ - Новини: Акушерката, обвинена в опит да убие бебе, остава в ареста

Акушерката, обвинена в опит да убие бебе, остава в ареста

България

|
Съб, 25 Апр 2015г. 20:32ч.
Акушерката, обвинена в опит да убие бебе, остава в ареста

Акушерката Емилия Ковачева, която бе обвинена в опит за убийство на новородено бебе, остава за постоянно в ареста, реши в събота Софийският градски съд (СГС). Магистратите прецениха, че на този етап от разследването няма данни тя да е невменяема.

Ковачева бе арестувана и обвинена преди два дни по сигнал, че е нанесла удари с ръка и със стъклено шише с биберон на 4-дневно бебе в столичната болница "Софиямед".

Сигнал за инцидента бе подаден чак на 22 април, след като бебето е преместено в болница "Токуда", въпреки че самият инцидент е от 18 април. Засега няма яснота защо полицията е уведомена четири дни по-късно.

Съдът посочи в определението си, че убедително е било установено, че детето е било в добро физическо състояние до нощта на 17 срещу 18 април. С показанията на свидетелите се установява, че вечерта на 18 април състоянието му се е влошило и на главата му се е появил оток.

Според СГС от записите на охранителните камери се вижда, че на бебето са нанесени удари, като един от тях е със стъклено шише за хранене. Съдът не прие възраженията на защитата, която оспорва автентичността на записите като годно доказателство.

По-рано в събота самата Ковачева заяви пред магистратите, че не е виновна и иска да бъде освободена от ареста. Наблюдаващият прокурор Николай Христов пък цитира справка, според която обвиняемата няма психично заболяване. Психиатричната експертиза обаче още не е изготвена. Според държавното обвинение Ковачева е проявила изключителна ярост и садизъм към бебето.

Адвокатът й Владислав Янев репликира прокуратурата, заявявайки, че има голям период от около 12 часа от времето, в което се твърди, че бебето е бито, до констатирането на тежките отоци. Янев се усъмни и в автентичността на записите на инцидента, с които прокуратурата разполага. По думите му, дори и да е имало удари по детето, те са нанесени "шляпвайки" без да предизвикат травми.

Адвокатът допълни, че "целта на тези удари, ако допуснем, че са нанесени, е била не да наранят бебето или да го убият, а да го успокоят – тя е можела да го убие с един удар, ако е искала, но тя го е пошляпвала, за да го успокои".

"Ние смятаме, че детето е изнасяно от това помещение. Правено му е кръвопреливане и други изследвания – в онези помещения има ли камери", попита зашитникът Янев, защитавайки тезата, че нараняванията на детето може да са се появили след като смяната на акушерката е приключила.

"В писмени обяснения пред полицията, които нямат доказателствена стойност, обвиняемата е заявила, че поради плача на бебето го е ударила неколкократно. Към момента аз не мога да си отговоря какви са мотивите за това престъпление. Какво е накарало тази жена и какво е отключило агресията й, за да увреди по този начин едно невръстно дете", коментира извън съдебната зала прокурор Христов.

По думите му разследването ще търси становище от психолози и психиатри, тъй като мотивът на Ковачева е важен за хода на делото.

Попитан дали извършвайки престъплението тя е осъзнавала своите действия, той отговори: "Доказателствата по делото сочат, че към момента на извършване на деянието тя е била вменяема. Няма други доказателства, които да оборват становището".

По време на заседанието на СГС в събота стана ясно още, че Емилия Ковачева не помни ясно какво се е случило по време на нощното й дежурство на 18 април в болницата. Определението на съда за постоянния й арест обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

mediapool.bg