Кламер БГ - Новини: България се включва в операция "Тритон" с "няколко експерти" и ограда по границата

България се включва в операция "Тритон" с "няколко експерти" и ограда по границата

България

|
Нед, 26 Апр 2015г. 18:09ч.
България се включва в операция "Тритон" с "няколко експерти" и ограда по границата

България е изявила готовност да се включи с "няколко експерти" в мащабната средиземноморска операция "Тритон" на ЕС срещу нелегалната миграция. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в неделя пред БНР по повод извънредната среща на Европейския съвет миналата седмица, след като стотици бежанци от Северна Африка и Близкия Изток намериха смъртта си в Средиземно море, опитвайки се да стигнат до европейския бряг.

"Европейският съюз реагира изключително бързо. Нашата позиция на този съвет, както и на предишния редовен съвет, е че европейските граници, особено южните, да включват и границите, които охраняваме и ние. Ние сме в готовност да реагираме, това също заявих и, успоредно с това, развих позицията ни с готовността да се включим в операция "Тритон” с няколко експерти. Търсят се и политически мерки, и политически решения за справяне с проблема с миграцията”, заяви Бъчварова в неделя пред БНР.

България се подготвя за евентуално пренасочване на бежански потоци към границата с Турция след увеличаването на контрола в Средиземно море. "Готвим се за една такава опасност, изграждаме съоръжение, което да спира мигрантите физически, това е едно възможно решение”, каза вътрешният министър.

Също в неделя премиерът Бойко Борисов коментира в Свиленград, че телената ограда с височина 3 метра, която ще опасва цялата граница с Турция, е "малко заграждение, което да спира и диви животни, и шап, и хората”.

Според Бъчварова, основните сили на всяка една държава са в разкриването и неутрализирането на тези трафикантски мрежи. "Ние много усилено работим в тази посока. Хуманният подход е в основата на всички предприети от ЕС мерки”, каза тя.

На въпрос дали Турция дава някакъв сигнал по повод факта, че посланикът ни е повикан във външното министерство в Анкара след декларацията на Народното събрание от петък за изтребването на арменския народ преди 100 години, Румяна Бъчварова отговори, че позицията на България съвпада с "позицията на основните европейски държави". "Наше право е да имаме собствена национална позиция", уточни тя.

Надявам се до края на годината да имаме окончателно приети промените в конституцията, промените в Закона за съдебната власт и в някои наказателни закони, които да направят българското правосъдие и българското правораздаване много по-ефективни и да връщат доверието на хората, каза Бъчварова.

Румънският модел за борба с корупцията е типичен за Румъния, в техните среди има различни оценки, има една граница, която ние отвън трудно можем да преценим доколко тя минава през малко по-засилени политически действия, обясни тя отказа на българското правителство да създаде независима прокуратура по румънски модел за борба с корупцията по върховете на властта.

На въпрос за промените в Закона за движение по пътищата, вицепремиерът отговори, че скоро ще се възобнови видеонаблюдението по пътищата.

mediapool.bg