Кламер БГ - Новини: Съдът поряза ЦИК: Изборни книжа ще се подават и с електронен подпис

Съдът поряза ЦИК: Изборни книжа ще се подават и с електронен подпис

България

|
Ср, 10 Авг 2022г. 15:29ч.
Съдът поряза ЦИК: Изборни книжа ще се подават и с електронен подпис

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), което изключва подаването на изборни книжа с квалифициран електронен подпис. Според магистратите това ограничение противоречи както на националното, така и на европейското законодателство.

"Общият принцип, (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен подпис или с квалифициран електронен подпис", заявяват магистратите.

Решението на ЦИК е от 2 август и във връзка с документите, които партиите и коалициите трябва да подадат за съставянето на районните избирателни комисии. Членовете им се определят чрез консултации при съответните областни управители и се избират по предложение на политическите сили.

За да се съставят комисиите, партиите трябва да подадат редица документи за номинираните. Сред тях са писмени декларации, пълномощни и др.

На 2 август ЦИК реши, че те трябва да се подават саморъчно подписани без нотариална заверка. От "Демократична България" обаче подадоха жалба срещу решението. Те се позоваха на европейски регламент, според който електронният и саморъчният подпис имат еднаква правна сила.

Този аргумент се приема и от ВАС. В решението се цитират още и разпоредби от българското законодателство, според които администрацията трябва да предоставят услугите си и в електронен вид.

mediapool.bg