Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": Подкрепата за "Продължаваме промяната" и БСП спада

"Маркет линкс": Подкрепата за "Продължаваме промяната" и БСП спада

България

|
Ср, 10 Авг 2022г. 21:12ч.
"Маркет линкс": Подкрепата за "Продължаваме промяната" и БСП спада

Партиите на Кирил Петков и Асен Василев и на Корнелия Нинова губят подкрепа, сн. БГНЕС

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ в коалиция със СДС минимално увеличава електоралната подкрепата за себе си спрямо месец по-рано, но доскорошните управляващи от "Продължаваме промяната" (ПП) са загубили част от одобрението на българите. Това сочат обявени в сряда вечерта данни от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс", проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли–5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването шест партии биха влезли в бъдещия парламент, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ-СДС с подкрепата на 22.4% от хората; ПП - с 19.1%; ДПС - с 11.5%; БСП - с 10.9%; "Възраждане" - с 8.4% и "Демократична България" – с гласовете на 8.3% от гражданите. Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата, е "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев - с 3,9%. "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов, която миналия юли бе първа политическа сила, днес събира едва 2.8 на сто.

Преди месец проучване отново на бТВ и "Маркет линкс" даде на партията на Борисов подкрепа от 22.2 на сто, докато тази за партията на Кирил Петков и Асен Василев беше 21.5%. Тогава третото място бе за БСП с 11.6 процента, но сега събира по-ниска подкрепа, докато тази да ДПС е нараснала от предишното малко над 9 процента одобрени. "Демократична България" и тогава, и сега запазва 8.3% подкрепа. "Възраждане" преди месец е имала 7.6% от гласовете, а "Български възход" – 4.3%.

С днешна дата остава солиден процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват. 49% заявяват, че със сигурност ще гласуват, колебаят се 14 на сто, а 13 процента със сигурност няма да упражнят правото си на вот.

Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври

mediapool.bg