Кламер БГ - Новини: Съдът отмени гаранцията на съсловния лидер на фармацевтите проф. Стоименова

Съдът отмени гаранцията на съсловния лидер на фармацевтите проф. Стоименова

България

|
Ср, 22 Апр 2020г. 16:28ч.
Съдът отмени гаранцията на съсловния лидер на фармацевтите проф. Стоименова

Софийският районен съд е отменил наложената парична гаранция в размер на 20 000 лева на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано от прокуратурата.

Тя получи обвинение от прокуратурата на 10 април за всяване на паника заради нейни интервюта, в които предупреждава за опасността на от недостиг и липса на лекарства в условията на пандемия.

Прокуратурата твърди, че с изакзаванията си Стоименова "буди неоснователна тревога" у гражданите в условията на извънредно положение и деянието е с висока обществена опасност, заради което ѝ беше определена гаранция от 20 хил. лв.

Софийският районен съд е постановил отмяна на гаранцията, като е счел, че не е необходимо да се налага каквато и да било мярка за неотклонение, тъй като няма опасност Стоименова да се укрие, нито да извърши ново престъпление.

Обвинението остава и събирането на доказателства продължава.

Стоименова получи мощна подкрепа от съсловието, правозащитни и медийни организации, а Българският фармацевтичен съюз сезира за казуса редица европейски институции, сред които Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), Европейския парламент и Европейската комисия и Агенцията на ЕС за основните права. Съсловната организация на фармацевтите поиска на европейско ниво реакция, както и официална позиция, с която да се гарантира правото на свободно изразяване на експертно мнение в условията на извънредно положение.

Стоименова беше защитена и от нейните колеги, които всеки ден излизат във времето за дезинфекция пред аптеките си в знак на солидарност. Освен това за нея се застъпиха и останалите организации, обединяващи аптеки и фармацевти като Националната аптечна камара и Асоциацията на собствениците на аптеки, пациентски организации.

mediapool.bg