Кламер БГ - Новини: Съдът отмени ареста на шефа на КАТ-София

Съдът отмени ареста на шефа на КАТ-София

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 12:21ч.
Съдът отмени ареста на шефа на КАТ-София

Тенчо Тенев, Снимка: БГНЕС

Арестът на шефа на КАТ-София Тенчо Тенев е незаконен. Това е постановил Софийският районен съд. Заповедта за задържането му през миналата пролет е отменена.

Тенев, който по онова време бе шеф на охранителната полиция в Асеновград, бе задържан при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. По случая бе образувано дело за длъжностно престъпление. Прокуратурата твърдеше, че той е избирал доставчици на стоки за местната полиция сред свои познати и на завишени цени. Бе съобщено и че Тенев е държал незаконно боеприпаси в къщата си в хасковското село Крум.

Делото е образувано заради дадени на полицията коли за ползване. Автомобилите са взети от митницата, където са били конфискувани. Колите са дадени по искане местната община от финансовото министерство. Те са отпуснати на кметството и след ремонт са дадени за ползване на МВР. Другата техника са камери, отново собственост на общината и дадени за ползване.

След три дни в ареста Тенев бе освободен под гаранция. Наскоро пред Нова телевизия той разказа, че докато е бил задържан е намерил хапче в храната си.

"Най-вероятно целта е била да бъда физически премахнат или е било наркотик", заяви той.

След смяната на властта Тенев отново бе назначен за шеф на столичния КАТ от вътрешния министър Бойко Рашков. Той заемаше същата позиция и по времето на първото правителство на ГЕРБ, но бе уволнен. Тенев се върна начело на пътната полиция след като спечели дело срещу освобождаването си.

Шефът на КАТ-разказа, че повече от година никой от прокуратурата не го е търсил заради двете разследвания. Напоследък се появила някаква активност. По думите по делото за боеприпасите ставало дума за две кутии патрони.

В решението за отмяна на задържането му е посочено, че не е имало основания за ареста. Освен това в изготвената заповед не било посочено, че той има право на медицинска помощ, както и на телефонно обаждане, което е нарушение. Отмяната на заповедта не е окончателна.

mediapool.bg