Кламер БГ - Новини: ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" отново провалиха заседанието на парламента

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" отново провалиха заседанието на парламента

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 13:34ч.
ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" отново провалиха заседанието на парламента

ГЕРБ, ДПС, ИТН и

Парламентът отново не успя да събере кворум, за да започне работа. Партиите от опозиционното мнозинство от ГЕРБ, ДПС и 'Възраждане" и напусналата управлението "Има такъв народ" отново не се регистрираха.

Този път председателстващият заседанието Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" направи само два опита за регистрация, но "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" успяха да съберат едва 112 гласа при нужни поне 121 народни представители за започване на заседанието.

Това е вторият пореден ден, в който редовните заседания на Народното събрание се провалят от опозицията. В сряда редовното заседание също не се проведе, а опозицията се регистрира само на извънредното заседание, на което коалицията ГЕРБ-ДПС-ИТН-"Възраждане" свали правителството. За първи път в българската история това стана с вот на недоверие.

След провала на заседанието Георги Свиленски от БСП обяви, че нерегистриралите се партии саботират парламента. Обясни и на какво, според него, се дължи това: "На председателски съвет беше поставен въпроса точката за избор на председател на Народното събрание и за приемане на процедурни правила за избор на антикорупционната комисия да отпадне. Още вчера ви казахме, че това са причините поради което новото управляващо мнозинство не желае българският парламент да функционира".

Той подчерта, че вече осем дни след свалянето на Никола Минчев от ПП от председателския пост новата коалиция няма кандидат за председател на българския парламент.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че три теми биха върнали партията на Бойко Борисов в пленарната зала - законопроектите, които трябва да се приемат заради Плана за възстановяване, актуализацията на бюджета и темата за Северна Македония.

"Министерски съвет не е внесъл предложение проект за решение в Народното събрание за Северна Македония. Това направиха две от парламентарните групи. Гарантираме, че утре ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект за решение по темата за Северна Македония, ако мине днес през външната комисия", каза Атанасова и добави, че председателят на външната комисия Венцислава Любенова от ПП не вдига телефона на депутатите от ГЕРБ.

"Новото мнозинство блокира държавата и обрича хората Шокираща е безотговорността на новата коалиция ГЕРБ, "Възраждане", ИТН и ДПС. Днес отново не влязоха в залата и провалиха кворума на парламента. Свалихте Минчев, свалихте правителството. Едни заради егото си, други заради интересите си. А интересите на народа? Ако до петък не се приеме бюджетът на Държавното обществено осигуряване, през юли няма да има увеличение на пенсиите. Ако не се приеме Законът за енергетиката, няма да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и няма да се подкрепят фирмите. Следват фалити и безработица. Ако не се намали ДДС и не се премахне акциза, горивата няма да поевтинеят", написа във Фейсбук вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Според нея новото мнозинство в парламента е прокризисно и блокира държавата. "То ни вкара не само в политическа криза, но обрича народа на глад на прага на тежка есен и още по-тежка зима. Събрахте се! Хайде управлявайте! Поемете и понесете отговорност за безотговорността си", написа още Нинова по адрес на мнозинството ГЕРБ-ДПС-ИТН-"Възраждане".

Според проектопрограмата, публикувана на сайта на парламента, първа точка е приемането на процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание.

Предвижда се обсъждане на второ четене на промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа и в Наказателния кодекс, както и първо четене на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Проект на решение за процедурни правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) също е в проекта за дневен ред, както и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество.

Предлага се първа точка в петък да е първото четене на промените в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Предвиден е и редовен парламентарен контрол. Не е ясно обаче дали и в петък ще има заседание, защото това зависи от опозиционното мнозинство и решението му дали да се регистрира или не.

mediapool.bg