Кламер БГ - Новини: Съдът отказа на Брендо да излежава присъдата си в България

Съдът отказа на Брендо да излежава присъдата си в България

България

|
Вт, 07 Юни 2022г. 17:21ч.
Съдът отказа на Брендо да излежава присъдата си в България

Евелин Банев-Брендо, снимка БГНЕС

Софийският апелативен съд окончателно отхвърли искането на Евелин Банев-Брендо да изтърпява в България двете ефективните присъди за наркотрафик в чужбина. Той има 20-годишна присъда за наркотрафик, произнесена в Италия, 10-годишна, дадена от румънски съд, както и 6-годишна присъда в България за пране на пари.

Искането на Банев да излежава присъдите си тук може да се допусне, ако той се намира на територията на страна-членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на тези страни.

Брендо се укрива от българските след произнесената 6-годишна ефективна присъда срещу него през 2018 г. Той бе обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е за издирване с червената бюлетина на Интерпол.

В началото на септември миналата година той бе задържан в Украйна и неговите адвокати поискаха от българския съд той да излежава присъдите си в България. Само две седмици по-късно Брендо бе освободен с решение на украинския съд, защото е придобил украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

В момента Ивелин Банев - Брендо не се намира в България. Софийският апелативен съд постановява, че ако той влезе на територията на страната трябва да бъде арестуван и да излежи първо българската присъда.

mediapool.bg