Кламер БГ - Новини: Съдът отказа да пусне Митьо Очите за рехабилитация

Съдът отказа да пусне Митьо Очите за рехабилитация

България

|
Пон, 12 Септ 2022г. 15:18ч.
Съдът отказа да пусне Митьо Очите за рехабилитация

Димитър Желязков, снимка БГНЕС

Софийският градски съд отказа да пусне Димитър Желязков-Митьо Очите от домашен ареста, за да отиде на рехабилитация, съобщи "24 часа". Той е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, палежи и разпространение на наркотици, но делото му така и не успява да започне по същество.

Митьо Очите беше арестуван в Турция през август 2018 г., а няколко месеца по-късно бе екстрадиран в България. Той престоя в ареста близо три година, а през 2021 година бе пуснат под домашен ареста, а движението му се контролира с електронна гривна.

Желязков е подсъдим като лидер на престъпна група за рекет и разпространение на наркотици. Заедно с него обвиняеми са още 12 души. Освен като тартор на банда Очите е обвиняем и за това още 9 престъпления, извършени от него или по негова поръчка.

Според прокуратурата престъпната група на Очите е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Веднъж вече спецсъдът върна обвиненителния акт заради допуснати процесуални нарушения. Прокуратурата внесе акт отново, но междувременно специализираното правосъдие бе закрито и делото бе прехвърлено в Софийския градски съд.

Съдия Лилия Георгиева отказала да пусне Митьо Очите за рехабилитация, защото той представил само бележка, която не била издадена по надлежния ред. В нея дори не било упоменато къде се намира медицинският център, където иска да се лекува.

До 2012 година Димитър Желязков изтърпяваше една присъда за ръководене на наркогрупа и пране на пари.

mediapool.bg