Кламер БГ - Новини: Съдът не разреши допълнителни секции във Великобритания

Съдът не разреши допълнителни секции във Великобритания

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 15:46ч.
Съдът не разреши допълнителни секции във Великобритания

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли две жалби срещу решението за предстоящите парламентарни изброи да не се открият секции в Глазгоу и Крю във Великобритания.

Миналата седмица Централната избирателна комисия (ЦИК) определи къде ще са избирателните секции зад граница, като във Великобритания броят им е максималните за страната 35 секции.

На изборите през 2017 година там бяха разкрити 58 секции, но сега няма как да са толкова. Причината – излизането на страната от ЕС и българският закон, според който в държави извън Съюза секциите не могат да надвишават 35.

"ЦИК се е съобразила с това законово ограничение и е определила 35 места във Великобритания за гласуване на изборите за народни представители, насрочени за 04.04.20121 г., като правилно е приела, че откриването на повече места би било в нарушение на Изборния кодекс", се посочва в решението на съда.

Посланик Марин Paйĸoв e одобрил ceĸциите в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo. От тях 13 са в Лондон, а пo eднa има в Aбъpдийн, Apмa, Биpмингaм, Уcтъp/Уoчecтъp, Бpaйтън, Бpиcтoл, Eдинбypг, Eĸзитъp, Kapдиф, Keймбpидж, Koвънтpи, Лийдc, Лyтън, Maнчecтъp, Hopич, Hoтингaм, Hюĸacъл, Cayтxeмптън, Xъл, Чaтъм, Чecтъp, Oĸcфopд.

Министерството на външните работи вече публикува адресите на всички секции зад граница. Те са общо 465 секции в 69 държави. Пълен списък можете да видите ТУК.

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

mediapool.bg